Počinju “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

Na Širokom Brijegu uobičajeno će početkom veljače, ove godine od 2. do 7., biti održani „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ u povodu 79. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg (www.radiosirokibrijeg.com).

Vicepostulator će 2. veljače u 10.00, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2 189 osobe, iz ŽZH 7 128, iz BiH oko 50 000 Hrvata katolika, a crkvenih osoba krštenih u BiH 225. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk, a ŽZH Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. U posljednje vrijeme kroz prva tri dana predvode ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca. U 17.30 je molitva krunice, a u 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana, u nedjelju, sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Marin Karačić, župnik u Gorici-Sovićima (dvojica ubijenih), sutradan, u ponedjeljak, fra Dario Dodig, gvardijan i župnik na Humcu (dvojica ubijenih) te u utorak 6. veljače fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu (dvojica ubijenih).

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na XIII. natječaju Stopama pobijenih s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti mladež, drugoga pučkoškolci, a trećega odrasli.

Na sami dan Obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

U nedjelju, 4. veljače, u 17.00 očekuje se dolazak sudionika Mimohoda sjećanja koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

Ovdje možete skinuti program u pdf ili jpg obliku.