Poljaci se pripremaju za beatifikaciju cijele obitelji: među njima i nerođenog djeteta

Svetu misu s obredom beatifikacije 10. rujna predslavit će kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetaca

Svečanost proglašenja blaženima svih članova poljske obitelji Ulma održat će se u nedjelju, 10. rujna, u Markowu, mjestu na jugoistoku Poljske gdje je obitelj rođena i živjela, piše Laudato.

Toga će se dana na čast oltara uzdignuti cijela obitelj, uključujući majku, oca te njihovo sedmero djece, među kojima je bilo i jedno nerođeno.

Nacisti su ih ubili 24. ožujka 1944. godine, jer su skrivali židovsku obitelj u svojem domu. Toga su dana okružili njihov dom u Markowu gdje su otkrili osmero Židova. Najprije su ubili Židove, a nakon toga su usmrtili Wiktoriju, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, te njezina supruga Jozefa.

Malodobna djeca su počela vrištati. Nacisti su potom ubili svu djecu u obitelji Ulma: Stanisławu (8), Barbaru (7), Władysława (6), Franciszeka (4), Antoni (3) i Mariju (2). Rođena djeca su dijelila vjeru svojih roditelja, a nerođeno dijete u Wiktorijinoj utrobi primilo je krštenje krvlju te će i ono biti proglašeno blaženim.

Svetu misu s obredom beatifikacije za desetak dana predslavit će kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetaca. Tijekom misnog slavlja, koja započinje u 10 sati ujutro, na oltar će biti prinesen relikvijar s posmrtnim ostatcima svih članova obitelji.

Predloženo je da se liturgijski spomen na blaženu obitelj Ulma slavi 7. srpnja, tj. na dan kada su Józef i Wiktoria sklopili sakrament ženidbe.

Inače, vjernici Župe sv. Doroteje u Markowu svakodnevno se mole za „plodonosno vrijeme beatifikacije“.

Inače, u Poljskoj je oko 300 tisuća Poljaka, unatoč opasnosti od smrtne kazne, pomagalo Židovima i skrivalo ih u svojim domovima. Treba napomenuti da više od 6600 Poljaka nosi titulu Pravednika među narodima, a među njima i pobožna obitelj Ulma.