Proslava Male Gospe na Šćitu u Rami

Danas je pred nekoliko tisuća vjernika proslavljen blagdan Male Gospe na Šćitu.

Svetište na Šćitu bilo je dupkom puno. Od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika iz župa središnje Bosne, Uskopaljske doline, Tomislavgrada, Livna, hercegovačkih župa, kao i Hrvatske, posebno Sinjske i Imotske krajine. Svi oni došli su sa svojim potrebama i poteškoćama te s molitvom Majci od Milosti.

Svečana sveta misa služena je u samostanskom dvorištu, a predvodio ju je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je zbor župe Rama Šćit.

Prije sv. mise, a u povodu Dana općine Prozor-Rama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploča s imenima ramskih žrtava kroz brojne ratove.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u utorak Trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za dobar početak nove školske godine, a pod ovom sv. misom upriličen je blagoslov školaraca, učitelja, nastavnika i profesora. Misu je predvodio fra Jure Šekerija. Priprava je nastavljena u srijedu sv. misom za hodočasnike koju je predvodio fra Stjepan Radić. Sinoć je u samostanskom dvorištu služena sv. misa Uočnica koju je predvodio fra Mario Knezović, župnik iz Kočerina, piše rama-prozor.info.