Proslava Male Gospe u Vepricu

Marijansko svetište Vepric kraj Makarske i ove je godine bilo mjestom vjerničkog okupljanja povodom proslave blagdana Male Gospe.

Po već uhodanoj praksi, središnje slavlje odvijalo se na uočnicu blagdana, u petak 7. rujna, kada je Gospino svetište podno Biokova posjetilo više tisuća hodočasnika s Makarskog primorja, iz Neretvanske i Imotske krajine, susjednih otoka te Bosne i Hercegovine. Svečanoj koncelebraciji prethodila je molitva krunice, a za brojne hodočasnike organizirana je sveta ispovijed. Poslijepodnevno središnje misno slavlje predvodio je mons. Petar Rajič, apostolski nuncij u Angoli u koncelebraciji sa splitsko-makarski nadbiskupom Marinom Barišićem, naslovnim ninskim nadbiskupom mons. Martinom Vidovićem, upraviteljem svetišta don Mijom Šurlinom i s oko trideset svećenika.

„Majka se Božja časti ovdje u Vepricu malo više od stoljeća i njoj se utječu mnogi vjernici još od vremena austro-ugarske vladavine na ovim prostorima. Naime, ove se godine slavi 110. obljetnica od uspostave ovog svetišta podignutog na čast Gospe Lurdske, značajni jubilej i ujedno spomen na vjernost naroda ove nadbiskupije, koji je unatoč mnogih nevolja i velikih poteškoća i progona od različitih režima i uprava, ostao vjeran Bogu, Crkvi Kristovoj i njegovoj Majci Mariji“, kazao je na početku svoje propovijedi mons. Rajič. U propovijedi je, između ostaloga, govorio o Blaženoj Djevici Mariji kao početku novoga Božjeg zahvata u povijesti spasenja, kao primjeru čistoće, prave poniznosti i vjernosti. „Od svih žena koje su se ikada rodile, koje danas žive u svijetu i koje će se još roditi, ona je zaista jedinstvena, jer je bila izabrana od Boga da rodi Božjega Sina, koji će od nje uzeti tijelo i postati čovjekom. Bog je Mariju unaprijed pripremio za njezin uzvišeni poziv i sačuvao je od Istočnoga i svakoga grijeha, i tako pripravio njezino tijelo i dušu za utjelovljenje Sina Božjega, snagom Duha Svetoga“, naglasio je mons. Rajič. Marija je preko jedinstvenog dara Božje milosti postala prvi šator Sina Božjega i Duha Svetoga na svijetu. U tom je svjetlu pozvao vjernike da mole za dar Božje milosti, koja će im dati vjere i snage prihvatiti sve životne poteškoće i nevolje s vjerom, hrabrošću i ustrajnošću, poput Svete Bogorodice.

Govoreći o čistoći kao ljepoti kazao je kako „u Mariji vidimo da je najljepša i najuzvišenija ljepota ona unutarnja ljepota duše koja čuva Božju milost, u kojoj se njeguje čistoća srca, nakane, misli i životno ponašanje.“ Od Majke Marije, nastavio je, „možemo naučiti kako je lijep čist naraštaj, kako je važno čuvati svoje dostojanstvo, koliko je bitna predbračna i bračna vjernost, i kako treba braniti svetost braka i obitelji. Ovo je duhovna čistoća koja se odražava i u našemu govoru, lijepom i mirnom rječniku. A to je Božji dar i zato se za njega treba moliti, za sebe i za druge, za čovjekovu duhovnu izgradnju i za boljitak društva na temeljima Božje čistoće i svetosti i ne dozvoliti da se uništi lažima, psovkama i verbalnim nasiljem.“

Budući da je Marija primjer prave poniznosti progovorio je o suvremenom gledanju na poniznost te naglasio: „Nije lako biti ponizan u svijetu koji se kreće i vodi po pravilima najjačega, moći, utjecaja, čak i nasilja. Teško je doista biti ponizan kada društvene okolnosti i drugi u svijetu ponižavaju ljudsko dostojanstvo i zdrav razum, koji niječu ili odbacuju bilo kakvo spominjanje Boga, duha, duhovne vrjednote i moralna načela. Treba dosta vjere i odlučnosti danas da bi čovjek bio ponizan pred Bogom. Kršćanstvo nije vjera za slabiće, nego za hrabre.“ U istom svjetlu pozvao je vjernike da slijede Mariju u vjernosti Bogu i njegovoj riječi: „Svijet danas tumači vjernost kao nešto što je staromodno i zaostalo, što spočitava čovjekovu slobodu. Sve se relativizira, pa i sama vjera i vjerski život vjernika, što je pogubno i za pojedince i za narod. U Mariji imamo divan primjer kako Bog nagrađuje one koji ostaju njemu vjerni, jer im daje dioništvo u njegovoj slavi!“

Na kraju svoje propovijedi mons. Rajič je pozvao vjernike da obnove svoj „osobni zavjet vjere u Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, te našu odanost Majci Božjoj Mariji, da nam Bog koji je bogat milosrđem udijeli milost čistoće srca i duha, da očima vjere možemo prepoznati u njemu izvor i počelo našega života. Da nam udijeli pravu poniznost koja zna nadasve poštovati Boga i njegovu svetost, poštovati svete sakramente koje primamo preko Crkve, te da uvijek budemo živi i aktivni članove te iste zajednice vjernika u svojim župama i gdje god živjeli i radili. Da nam Gospodin po svojoj dobroti nadasve udijeli dar vjere, da mu ostanemo vjerni do kraja života te da nikada ne skrenemo s puta vječnoga života bilo kao pojedinci bilo kao narod.“ Misno slavlje završilo je tradicionalnom marijanskom procesijom kroz veličanstven krajobraz svetišta. Nadbiskup Marin Barišić uzeo je prigodno mobitel te pozvao sve da podupru humanitarnu akciju „Obitelji za najmanje“ pozivom na broj 060 9000 koja se odvija u sklopu programa za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.