Bobovac: Molitveni dan za Domovinu i 18. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

U skladu s 20-godišnjom tradicijom da na dan koji je najbliži nadnevku smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić, a koji ove godine pada u subotu 23. listopada, bit će upriličen Molitveni dan za domovinu i 18. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH na Bobovcu.

Osim vjernika Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovat će i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni Vojnim ordinarijatom. Njima će se pridružiti i policijske strukture svih razina.

Kao i prethodnih godina hodočasnici će se okupiti kod rijeke Bukovice podno Bobovca odakle će u procesiji moleći krunicu krenuti prema Kraljevskom gradu.
Program molitvenog dana je sljedeći:

  • 9.30 sati – okupljanje kod rijeke Bukovice podno Bobovca
  • 9.45 sati – polazak u procesiji i molitvi prema Bobovcu
  • 11 sati – euharistijsko slavlje (svećenici koji žele koncelebrirati neka ponesu albu i štolu bijele boje)
  • 12.30 sati – ručak za sve nazočne

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu.

Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu.

U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva, donosi KTA.

Nedjelja.ba