DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA PROSLAVLJEN U Mostarsko-duvanjskoj biskupiji

Tradicionalno, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, još od 1997. godine, u Crkvi se širom svijeta slavi i Dan posvećenog života. Na razini Mostarsko-duvanjske biskupije Dan posvećenog života proslavljen je u četvrtak, 1. veljače 2024. godine.

Program je započeo u Biskupijskom centru gdje se okupilo šezdesetak redovnica različitih družbi, te dvadesetak redovnika, s podmlatkom franjevački novaci i postulanti.

Mjesni biskup mons. Petar Palić najprije je pozdravio okupljene svećenike, redovnike i redovnice na čelu s njihovim poglavarima i poglavaricama, kao i redovnički podmladak, zahvalan što zajedno možemo proslaviti ovaj dan i „posvijestiti sebi identitet i poslanje – smisao Dana posvećenoga života“. Podsjećajući na poticajne riječi pape Franje što ih je uputio prigodom Godine posvećenoga života, ali i na posvećeni život uopće, o. Biskup je pozvao redovnice i redovnike u našim Biskupijama da „gledaju prošlost sa zahvalnošću, žive sadašnjost s velikom ljubavlju i prigrljuju budućnost s nadom“. Potom je najavio predavače koji su održali dva izlaganja.

Fra Ivana Landeka, ml. govorio je temi „Pravilo i franjevačka duhovnost“. S. Matija Pačar govorila je o jubileju koji franjevačka obitelj slavi ove godine – 800 godina od rana sv. Franje: „Iz rana u život – 800. obljetnica stigmi sv. Franje“.

Svečanu Euharistiju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u 11 sati predvodio je biskup mons. Petar Palić u zajedništvu s novoizabranim biskupom banjalučkim don Željkom Majićem i dvadesetak svećenika redovnika među kojima je bio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Liturgijsko pjevanje animirao je don Dragan Filipović zajedno s redovnicama.

Nakon euharistijskog slavlja bratsko/sestrinsko druženje nastavljeno je u katedralnoj dvorani.

Izvor: Školske sestre franjevke Mostar