Danas na Međunarodni dan zaštite životinja i blagdana sv. Franje: Izglasan novi Zakon o zaštiti životinja!

Datum 4. listopada odabran je za Međunarodni dan zaštite životinja jer se tada ujedno obilježava dan svetog Franje Asiškog - velikog prijatelja životinja.

Sv. Franjo svojim je postupcima iskazao dužnost prema životinjama da ih ne povrjeđujemo, niti ponižavamo, ali uz to i upozorio da imamo uzvišeniju misiju prema njima, a to je da im budemo na usluzi kada god oni to trebaju.

Najpoznatija priča koja Svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku. Sv. Franjo uspostavio je dijalog mira sa životinjama započet davno još kod stvaranja svijeta. Dijalog koji su već i mnogi drugi sveci uspostavili.

Prijatelji životinja na današnji Međunarodni dan zaštite životinja, ujedno i blagdana sv. Franje pozivaju sve da se zauzmu za životinje udomljavanjem umjesto kupnje, te prijavljivanjem zlostavljanja i zanemarivanja životinja.

Nakon velikog angažmana udruga za zaštitu životinja i građana, na današnji Međunarodni dan zaštite životinja 4. 10., Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o zaštiti životinja! Saborski zastupnici poslušali su poruku s jednog od transparenata kojima su ih jutros na Markovu trgu dočekali aktivisti udruge Prijatelji životinja: „Dignite svoju ruku za nečiju šapu ili kopito.” Uz mnoge pozitivne promjene, udruge za zaštitu životinja i građani slave veliko povijesno i civilizacijsko postignuće – u Hrvatskoj više neće biti ubijanja u skloništima! Novi Zakon donosi niz pozitivnih odredbi kao što su: zabrana trajnog vezanja pasa, nastupa životinja u cirkusima, zatočavanja medvjeda i dupina, spolnog odnosa sa životinjama, čupanja perja živoj peradi, prodaje pitomih vretica u trgovinama, bacanja petardi na životinje, djelomična zabrana korištenja kopitara za izvlačenje drva iz šume itd. Regulira se uzgoj životinja za prodaju te velik problem crnoga tržišta i štancera, a niz novih odredbi pridonijet će provedbi Zakona i smanjenju broja napuštenih životinja. Ostale pozitivne novosti u Zakonu mogu se saznati OVDJE.