Sadržaj s oznakom: Sveti Franjo

Objavljeno u Duhovni kutak | 7.4.2023.

Molitva pred Raspetim

Molitva pred Raspetim je najstariji spis sv. Franje i reflektira životnu situaciju u kojoj se on u tom trenutku nalazio.

Mjesto Kočerin, koje se nalazi nadomak Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, osim što je poznato po Kočerinskoj ploči, jednom od najvažnijih srednjovjekovnih kamenih natpisa pisanih bosančicom, također je poznato po najvećem mozaiku sv. Franje na svijetu, koji se nalazi na pročelju Kočerinske crkve, a izradio ga je zagrebački umjetnik Ante Starčević 1980. godine.

1. Franjo, i duhom i tijelom s Kristom razapet na križ, nije izgarao serafskom ljubavlju samo prema Bogu, nego je s Kristom propetim žeđao za mnoštvom spasenika.

Za svetoga Franju vežu se brojne legende i izvještaji o čudesima. Jedna takva pokazala se istinitom, zahvaljujući istraživanju suvremenih znanosti.

Objavljeno u Devetnice | 25.9.2022.

Devetnica svetom Franji

Uvodna molitva

O sveti Franjo, na La Verni obilježeni svetim ranama, svijet čezne za tobom kao ikonom raspetoga Isusa.

Objavljeno u Poučne priče | 13.8.2022.

Lažni bog – novac

Kasno u ljeto 1226. godine, kada je Franjo bio blizu smrti, neka su braća pratila Franju na putu u Asiz.

U predvečerje, 3. listopada 1226. godine, u crkvici svete Marije Anđeoske u Asizu, preminuo je sveti Franjo, otac triju franjevačkih redova i ponizni ljubitelj svih Božjih stvorenja.

Fra Mario Knezović svoju emisiju Agape od petka 1. listopada 2021. posvetio je osnivaču franjevačkog reda, sv. Franji Asiškom, čiju svetkovinu slavimo u ponedjeljak 4. listopada. Sv. Franjo do danas ostaje 'svetac nad svecima' i nakon više stoljeća nadahnuće za tolike vjernike.

Sveti Franjo, iscrpljen bolestima i pokorom, obilježen Kristovim ranama, smireno dočekuje smrt. Čak je naziva “sestricom smrti”

U iduću nedjelju, 4. 10. je svetkovina svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja triju franjevačkih redova. U subotu, 3. 10. nakon večernje svete mise je obred preminuća svetog Oca Franje.

Zagreb, 28. – 29. listopada, u sklopu tradicionalnoga međureligijskoga skupa „u duhu Asiza“, obilježava se 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila.

Sveti Franjo Asiški, jedan je od najpoznatijih svetaca koji je pomagao životinjama a bolivijski samostan po čijem je svecu dobio ime, postao je  poznat i to, po psu. Po primjeru sveca zaštitnika životinja donosimo vam jednu neobičnu ali simpatičnu priču iz njega.

Korizma je, dakako, pokorničko razdoblje tijekom kojeg obnavljamo svoju odluku da se okanimo grijeha i da uz milost Isusa Krista, živimo obraćenje.

Objavljeno u Svetac dana | 3.10.2018.

Preminuće svetog Franje

Preminuće sv. Našega oca Franje spomen je smrti Franje iz Asiza.

Sv. Franjo je 1226. g. sahranjen u crkvi sv. Jurja. Brat Ilija, generalni ministar, isplanirao je gradnju nove crkve gdje bi se tijelo sv. Franje pohranilo.

Stranica 1 od 2