Dovršen i blagoslovljen kulturno-pastoralni centar 'Dom sv. Ante' na Humcu

Na blagdan sv. Franje Asiškog 4. listopada 2022. blagoslovljen je kulturno –pastoralni centar: Dom sv. Ante na Humcu. Svečanu sv. misu predvodio je otac provincijal fra Jozo Grbeš s dvadesetak svećenika i mnoštvo puka.

Nakon svete mise narod se u procesiji uputio prema Domu uz sviranje limene glazbe. Provincijal je blagoslovio novu zgradu Doma. Svečana akademija je započela u prepunoj velikoj dvorani s izvedbom šest skladbi velikog mješovitog zbora sv. Ante i limene glazbe, pozdravnih govora gvardijana fra Daria Dodiga i gradonačelnika gosp. Vedrana Markotića, glumca Dragana Šuvaka koji je orisao lik fra Rude Mikulića. Uz ugodno druženje na katu nastavljeno je druženje do kasno u noć.

Podsjetimo kako ove 2022. godine obilježavamo 90. godina od početka gradnje Doma sv. Ante. Naime, davne 1931. fra Rudo Mikulić nabavio je glazbene instrumente iz Češke i započeo vježbati u franjevačkoj kući na Baščini pokraj rijeke Trebižat. Tada se rodila misao o gradnji Doma sv. Ante koji je započeo 1932. i gradio se dio po dio do 1942. kada je fra Rudo umro u 45 godini života. Zatim je uslijedio II. Svjetski rat, nedaće i poslije komunizam koji su Dom oduzeli od crkve. Prije par godina franjevci sa Humca su započeli proces za povrat Doma koji se vratio u fratarske ruke, te je napravljen projekt za obnovu i proširenje.

dom-sv-ante-humac-1.jpg

Uz Božju pomoć i zagovor sv. Ante Dom je završen. On sadrži dvije velike dvorane od kojih je jedna koncertna i četiri učionice sa popratnim prostorijama sa oko 1500m2 i terasom na vrhu.

dom-sv-ante-humac-2.jpg

Dom će služiti kao kulturno - pastoralni centar onako kako ga je fra Rudo i zamislio. Hvala svima koji su se sjetili i pomogli da ovaj Dom ugleda svjetlo dana u našem crkvenom dvorištu i da ne bude ruševina koja nagrđuje okoliš nego služi svojoj svrsi.