Hodočasnici s Kočerina na hodočašću u Bosni FOTO: Župa Kočerin

Hodočasnici s Kočerina na hodočašću u Bosni

Kao što se i nalazilo u programu obilježavanja 150. obljetnice od osnutka župe Kočerin, za subotu 2. Travnja bilo je planirano hodočašće župljana s Kočerina i drugih zainteresiranih vjernika u Bosnu.

Na put je u ranim jutarnjim satima krenulo 247 vjernika u pet autobusa. Prvo odredište bila je sarajevska prvostolnica/katedrala. Župljane je pozdravio katedralni župnik don Oliver Jurišić. Potom je bilo misno slavlje koje je isključivo za hodočasnike s Kočerina predslavio kardinal i vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko Puljić. Kardinal je očito radostan i ohrabren potpuno ispunjenom katedralom kazao da je to hodočašće proročki znak u ovom vremenu kad nam je potrebno zajedništvo i razumijevanje. Vi ste, kako je poručio, zajedno sa svojim župnikom fra Mariom svjedoci kako je povezanost Hercegovine s Bosnom neraskidiva i duboka. U ime hodočasnika kardinalu je riječi zahvale uputio organizator ovog hodočašća, župnik fra Mario Knezović. Tom prigodom je kardinalu uručena posebna slika Gospe koja upućuje poljubac malenome Isusu. Vjernici su pri odlasku iz katedrale načinili fotografiju s uzoritim kardinalom Puljićem i prošetali se gradom.

Nastavak hodočašća bio je u Franjevačkom samostanu u Kreševu. Gvardijan fra Josip Tomas je u crkvi vjernicima progovorio o bogatoj prošlosti samostana, ali i sadašnjosti župe i Kreševa. Hodočasnici su ostali zadivljeni Franjevačkim muzejom koji krije brojnu sačuvanu baštinu franjevaca i vjernoga puka. Nakon Kreševa hodočasnici su se uputili u Franjevački samostan u Fojnici. Domaćin im bijaše fra Zvonimir Batista, đakon. On je vjernicima u crkvi ispričao najvažnije detalje koji se vežu uz franjevačku prisutnost i djelovanje. Prenoseći im pozdrave gvardijana fra Mirka Majdandžića, đakon je pozvao prisutne razgledati Franjevački muzej i knjižnicu. Program u Fojnici zaključen je uz domaćinski čaj, šljivu i jabukovaču. S pogledom na panoramu Fojnice hodočasnici su puni dojmova o ljepotama Bosne pošli na povratak u svoju župu Kočerin.