Livno: Otkriven spomenik časnoj sestri koja je spasila više od 300 Židova tijekom Drugog svjetskog rata

U Livnu je otkriven spomenik časnoj sestri milosrdnici Bogoljubi Jazvo koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila više od 300 Židova dok je bila na čelu Bolnice sestara milosrdnica na Vinogradskoj cesti u Zagrebu.

Ova iznimno obrazovana žena, rođena Livanjka, bila je upraviteljica bolnice od 1940. do 1945. godine u kojoj je, u dogovoru sa zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem, skrivala stotine Židova kako bi ih spasila od nacističkog progona.

Njezino veliko djelo, javnosti dotad potpuno nepoznato, prije nekoliko godina otkrio je zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon, koji je na uvid dobio mnoge dokumente iz beogradskih i zagrebačkih arhiva.

U znak zahvalnosti Grad Livno joj je u gradskom parku podigao spomenik nazvan "Zdenac života", koji se sastoji od kamenog postolja i brončane skulpture. Autor spomenika je mladi umjetnik iz Tomislavgrada Ante Braovac.

Inače, spomen obilježje časnoj sestri otkriveno je u sklopu obilježavanja 150. obljetnice dolaska i djelovanja časnih sestara milosrdnica u Livnu koje su ostavile veliki trag u radu s mladima i tamošnjoj zajednici.

Svečanosti je nazočio i američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy koji je rekao kako su, od otvaranja prve ženske škole u Bosni i Hercegovini 1858. godine do danas, časne sestre milosrdnice iskazale svoje zalaganje za obrazovanje i boljitak svih.

- Bila mi je čast pridružiti se sestrama milosrdnicama u proslavi 150 godina služenja narodu Bosne i Hercegovine. Od otvaranja prve ženske škole u Bosni i Hercegovini 1858. godine do danas, časne sestre milosrdnice iskazale su svoje zalaganje za obrazovanje i boljitak svih – poručio je Murphy. rtv-hb.com