MATIJA RICOV GOST TRIBINE 'DOĐI DOMA' NA HUMCU

U sklopu duhovnih susreta na Humcu, u Domu sv. Ante, pod nazivom DOĐI DOMA u srijedu, 15. ožujka 2023., s početkom u 19 sati gost tribine biti će Matija Ricov, voditelj molitvene zajednice “Nanovo rođeni” iz Botinca kod Zagreba.

Zajedno s članovima ove zajednice koji će animirati pjesmu, govorit će o temi “Jesu li ovo posljednja vremena?”.

Matija Ricov je župljanin župe sv. Stjepana u zagrebačkom Botincu i voditelj poznate zajednice »Nanovo rođeni«. Svojim životom svjedoči kako je moguće veoma angažirano vjerničko laičko djelovanje spojiti s obiteljskim i poslovnim životom.

Rođen je 1. lipnja 1991. u Zagrebu. Majka Tea i otac Nikola osim njega imaju još tri kćeri: Anu, Luciju i Piju Magdalenu. Otac im je predavao fiziku i astronomiju u sjemeništu na Šalati, a majka se posvetila odgoju djece. Osim roditelja, njihovi djed Šimun i baka Anđela imali su izrazito snažan utjecaj na njihov vjerski odgoj. Oni su očuvali svoju vjeru unatoč brojnim progonima koje su bili prošli u komunističkom režimu. Uvijek su djeci i unucima bili primjer kako treba biti čvrst u kušnjama i uvijek se pouzdati u Gospodina.

Iskustvo živoga Boga

»Na mom osobnom vjerničkom putu posebno me obilježilo jedno nadnaravno iskustvo koje sam doživio u desetoj godini«, svjedoči Matija. »Bili smo na ljetovanju na otoku Visu, u rodnom kraju moje majke. Otac i starija sestra Ana išli su jedne večeri na koncert u grad. Pala je kiša pa je cesta bila vrlo skliska. U noći me probudio snažan osjećaj Božje prisutnosti. Iako tada nisam imao običaj moliti, osim molitve Anđele čuvaru, osjetio sam snažan poticaj da moram moliti. Molio sam više od sat vremena. U jednom trenutku osjetio sam duboki mir i znao sam da mogu prestati moliti. Tada je majka ušla u sobu i rekla mi da je policija nazvala i obavijestila ju da su tata i sestra imali prometnu nesreću. Visjeli su nad provalijom i pravo je čudo da se nisu strmoglavili jer bi zasigurno poginuli. Od toga trenutka nisam dvojio postoji li Bog, znao sam da on nije neki starac koji sjedi na oblaku, nego Otac koji se brine za mene osobno.«

Poziv na brak

»Unatoč vrlo intenzivnu apostolatu, Božjom sam milošću magistrirao s odličnim uspjehom ekološku poljoprivredu i agroturizam na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Uključen sam u rad Obiteljskoga poduzeća za proizvodnju i trgovinu ekoloških i mediteranskih poljoprivrednih proizvoda.

U zajednici ‘Nanovo rođeni’ upoznao sam svoju suprugu Danijelu. Zajedničkim hodom u predbračnoj čistoći i osluškivanjem Božje volje shvatili smo da nas Bog poziva na brak. Vjenčali smo se 24. srpnja 2020., a Bog je našu ljubav okrunio rođenjem naše Cvite godinu dana poslije, 11. studenoga 2021. Svaki dan vrlo je izazovan u spajanju obiteljskih, poslovnih i pastoralnih dužnosti, međutim ako se oslonimo na Boga, ništa nam nije nemoguće.«

Označeno u