Nadbiskup Barišić: U braku treba koristiti riječi 'oprosti', 'hvala' i 'molim'

Petnaest bračnih parova obnovilo je svoje bračne saveze na euharistijskom slavlju koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju, 12. veljače na Svjetski dan braka u crkvi Gospe od Pojišana u Splitu.

Time je završen Tjedan braka, koji se u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske župe Gospe od Pojišana odvijao od 5. do 12. veljače u Pojišanskom svetištu pod geslom „Muževi, ljubite svoje žene kao i Krist Crkvu… (Ef, 5,25)." Osmi je to put da se Tjedan braka obilježava u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nadbiskup je naglasio da ovaj događaj vidi kao jedan vid priprave za Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 2018. godine u Solinu pod geslom „Očinstvo i majčinstvo dva lica roditeljskoga poslanja". U svojoj je propovijedi mons. Barišić govorio o braku i obitelji kao slavljenju života i ljubavi. Stavio je naglasak na dvije riječi: srce i osoba. „U ljudskom srcu se začima ono dobro ali i ono loše. Iz ljudskoga srca se rađaju zle namisli. Ako u srcu mrziš već si učinio zlo. Ako s požudom pogledaš drugu ženu već si učinio preljub. Preljub srca je kada drugu osobu vidiš kao instrument svojih nagona i sebičnosti", naglasio je nadbiskup te nastavio: „Stoga srce treba izliječiti. Isus želi ući u naše srce i očistiti ga od svakoga zla. Kada pročistimo srce onda ćemo drugoga vidjeti onako kako je jedino ispravno – kao osobu."

Obraćajući se bračnim parovima koji obnavljaju svoje bračne saveze nadbiskup je kazao: „Ako su se u vašem braku problemi rješavali razgovorom i ako su se u njemu koristile riječi: 'oprosti', 'hvala' i 'molim', rasla je vaša ljubav i rasla su u njoj vaša djeca. Oholost ne poznaje tih riječi. Oholost nije Božja nego sotonska, onoga (Diabolosa) koji želi zavaditi, razdijeliti i rastaviti. Dobro netko reče: 'Brak se sklapa na nebu, a rastava se programira u paklu", naglasio je nadbiskup Barišić.

U nastavku je govorio o bračnom savezu sklopljenom pred oltarom, pred kojim se svake nedjelje na misi želimo izmiriti s Bogom i jedni s drugima. „Bez pružanja ruke pomirenja i izgovaranja riječi: 'Oprosti!', ne možemo graditi svoju sreću jer ne živimo samo za sebe. Sve što činimo ima odjeka u široj zajednici, u obitelji i u društvu", upozorio je nadbiskup. I na kraju je poželio bračnim parovima da njihova ljubav, bračni savez i njegova obnova bude njima na blagoslov a na poticaj drugim bračnim parovima: onima koji se tek misle upustiti u bračnu luku, onima koji imaju poteškoće u braku ili su čak rastavljeni u srcu jedno od drugoga, da otkriju iznova veličinu bračne ljubavi koja se hrani malim a važnim gestama, toplinom, razumijevanjem, praštanjem, strpljivošću, poštovanjem i uzajamnim pomaganjem.

Nakon molitve vjernika uslijedila je obnova bračnih saveza, a nadbiskup je blagoslovio svijeće i krunice koje je potom uz uspomenu na obljetnicu braka uručio svakom bračnom paru kao poticaj na zajedničku molitvu i rast u ljubavi. Najduži aplauz dobio je simpatični bračni par Lucija i Tomislav Roić, čija je 60-godišnja bračna ljubav ganula mnoge te izmamila i poneku suzu na oku. Euharistijsko slavlje, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor, završilo je nadbiskupovim blagoslovom bračnih parova, njihovih obitelji ali i svih nazočnih.