Obilježavanje stote godišnjice smrti fra Didaka Buntića

Ove godine 3. veljače 2022. navršava se 100. obljetnica smrti poznatog hercegovačkog franjevca FRA DIDAKA BUNTIĆA (Paoča kod Čitluka 1871. – Čitluk, 3. veljače1922.)

Dana 9. listopada davne 1871. na Paoči je rođen dječak koji je na krštenju dobio ime Franjo, a u legendu je ušao kao fra Didak Buntić, dobrotvor Hercegovine, graditelj širokobriješke bazilike, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu, borac protiv nepismenosti, skrbnik za talentirane hercegovačke srednjoškolce i studente, spasitelj hercegovačke sirotinje, hrvatski rodoljub i domoljub, karizmatični preporoditelj, narodni zastupnik i provincijal. Drugim riječima, imao je odlike čovjeka i fratra, profesora i direktora, odgojitelja i prosvjetitelja, graditelja i spasitelja ovdašnje sirotinje. Imao je niz pozitivnih osobina koje su, kada se spoje, od Didaka činile pravoga genija pa stoga i ne čudi što su ga njegov zahvalni narod i subraća fratri prozvali Ocem Hercegovine.

Ukratko, bio je vjerski i politički vođa hrvatskog naroda u Hercegovini prvih desetljeća 20. stoljeća. Što god je činio, postalo je jedinstveno i utisnulo se u pamćenje zahvalnog mu naroda. Tako njegovo srce nije prestalo kucati, jer ono kuca u tisućama spašene sirotinje i njihovih nasljednika.

Povijest ga priznaje i pamti kao odgojitelja, graditelja, prosvjetitelja, te političkog, kulturnog, socijalnog djelatnika i provincijala.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

Obilježavanje stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića, u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM u suradnji sa župom svetog Blaža Gradnići, počet će u nedjelju, 30. siječnja, u Gradnićima, gdje će biti služena misa i održana tribina na temu poboljšanja poljoprivrednih djelatnosti u Hercegovini.

U ponedjeljak, 31. siječnja, od 9 do 16 sati bit će omogućen obilazak fra Didakove spomen kuće na Paoči i škole u Gradnićima u kojoj je završio prva dva razreda osnovne škole uz pratnju vodiča, nakon čega će uslijediti prigodan program u spomen na opismenjavanje hercegovačkog puka.

Od 18 do 20 sati bit će upriličen početak duhovne obnove koju predvodi fra Josip Ikić.

U utorak, 1. veljače, u večernjem programu održat će se humanitarni koncert duhovne glazbe fra Marina Karačića s početkom u 19.30 sati.

Za srijedu, 2. veljače, najavljena je projekcija dokumentarnog filma o životu fra Didaka Buntića.

Četvrtak, 3. veljače, rezerviran je za proslavu svetog Blaža, zaštitnika župe Gradnići. Procesija s kipom svetog Blaža kreće u 11 sati od stare do nove crkve, a misno slavlje predslaviti će zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Iko Skoko uz koncelebraciju više svećenika.

"Naša namjera bila je raznim temama obuhvatiti plodonosni život fra Didaka koji je u svom djelovanju kroz razne aspekte nastojao prosvijetliti i unaprijediti život hercegovačkog čovjeka. Ovo obilježavanje naslanja se i na proslavu zaštitnika župe Gradnići, svetog Blaža, čiji spomen slavimo 3. veljače", priopćeno je iz Župnog ureda Gradnići.