Sadržaj s oznakom: fra Didak Buntić

Fra Didak Buntić, krsnog imena Franjo, rođen je u Paoči kod Čitluka 9. listopada 1871. godine, a umro u Čitluku 3. veljače 1922. godine u 51. godini života, 34. godini redovništva i 28. godini svećenstva

Objavljeno u Duhovni kutak | 12.12.2022.

Fra Didak Buntić o križu

Fra Didak uči narod: "Nije siromaštvo, oskudica i naša kršna zemlja nama pokora, nego je to Božji blagoslov."

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Didak” Župe Gradnići po 19. put organizira Didakove dane, Međunarodnu kulturnu manifestaciju, posvećenu promociji lika i djela fra Didaka Buntića, najvećega sina Brotnja.

Ove godine 3. veljače 2022. navršava se 100. obljetnica smrti poznatog hercegovačkog franjevca FRA DIDAKA BUNTIĆA (Paoča kod Čitluka 1871. – Čitluk, 3. veljače1922.)

I ove godine u sklopu Didakovih dana u Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača, u velikoj dvorani, 27. listopada, u 19.30 sati, održat će se svečani koncert pod nazivom Tamburaška rapsodija u Hercegovini.

Iako je prošlo stotinu godina od velike akcije spašavanja djece od gladi, za velike stvari nikada nije kasno reći hvala.

U vrijeme I. svjetskog rata, godine 1917. i 1918., uslijed suše i slaba uroda, mnoge su obitelji jedva sastavljale kraj s krajem.

U organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda Čitluk u petak 09.02. s početkom u 18:30h u crkvi Krista Kralja u Čitluku biti će prikazana kazališna predstava "Fra Didak Sebet nas i naše dice".

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frama sa Širokog Brijega uključili su se u obilježavanje 100. obljetnice spašavanja djece od gladi predstavom „Fra Didak – Sebet nas i naše dice“.

U dvorani Ivana Pavla II u Međugorju sinoć je odigrana predstava „Smak svita“ autora Dragana Komadine, a koju su odigrali glumci Dramske sekcije HKUD „Didak“ režiser predstave je Robert Pehar.

Objavljeno u Medjugorje | 25.10.2017.

“Smak svita” u Međugorju

U četvrtak, 26.10. u Dvorani Ivana Pavla II. u 20 sati Dramska sekcija “Didak” župe Gradnići održat će kazališnu predstavu “Smak svita”. Autor je Dragan Komadina, a režija Robert Pehar.

Učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, Osnovne glazbene škole Brotnjo i Glazbene škole Široki Brijeg održali su sinoć koncert u Majčinom selu.

Objavljeno u Kultura | 17.10.2017.

"Smak svita"

Dramski komad "Smak svita" priča je o dva vremena u razdoblju od jednog stoljeća koju objedinjuje isti prostor.

Hodom mira od fra Didakove rodne kuće u Paoči do župne crkve sv. Blaža u Gradnićima danas su započeli 14. Didakovi dani.

Objavljeno u Kultura | 11.10.2017.

14. Didakovi dani

14. Didakovi dani započet će Hodom mira od rodne kuće u Paoči do stare crkve u Gradnićima.

Uz veliki tamburaški orkestar na koncertu su nastupili veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego, a sve pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog.

Stranica 1 od 2