Hodom mira započeli 14. Didakovi dani

Hodom mira od fra Didakove rodne kuće u Paoči do župne crkve sv. Blaža u Gradnićima danas su započeli 14. Didakovi dani.

Hodom mira na još jedan način obilježena je 100. obljetnica spašavanja gladne djece, a cijeli hod nadahnut je pješačenjem fra Didaka, njegovih suradnika i gladne djece iz različitih krajeva Hercegovine do Mostara odakle su polazili vlakovi za Slavoniju.

Na putu od fra Didakove rodne kuće do župne crkve u Gradnićima sudionici Hoda mira predvođeni fra Nikolom Rosančićem, župnikom župe Gradnići, su molili i zastali se na sedam postaja kako bi razmatrali različite tekstove koje je fra Didak pisao onovremenim vlastima.

Danas smo prvi put imali „Hod mira“ čiji je izvorni naziv „Hod za život“ jer je fra Didak spašavao gladnu djecu kako bi im dao život. On i njegovi suradnici išli su pješice iz različitih krajeva Hercegovine do Mostara odakle su polazili vlakovi… Fratri su uvijek bili sa svojim narodom pa tako i sa tom djecom i iz tog razloga smo htjeli napraviti spomen na taj događaj, da i mi hodamo i u isto vrijeme razmatramo tekstove koje je fra Didak pisao tadašnjim vlastima boreći se svim svojim srcem da bi dobio neku potporu vlasti, odnosno kako bi vlast primijetila kako je strašna situacija te pomogla. Te tekstove smo usporedili s biblijskim tekstovima koji također govore o izraelskom narodu, Isusu i tome kako je uvijek bilo poteškoća kroz povijest spasenja – kazao nam je fra Nikola Rosančić nakon održanog Hoda mira i doda kako je stanje u fra Didakovo vrijeme bilo uistinu teško, ali i da je naša suvremena situacija također teška te da stoga treba na sve načine potaknuti ljude da se bore za svoj opstanak i da u fra Didaku vide uzor.

Hod mira po prvi put je održan u okviru tradicionalne manifestacije Didakovi dani a kako smo doznali planirano je da ovakva aktivnost postane tradicionalni dio programa.

Kada smo imali Organizacijski odbor svi smo se složili kako je ovo dobra ideja i kako se Hod mira trebao uvesti i ranije te da ćemo pokušati da ovo postane tradicija i da svake godine još više aktualiziramo fra Didaka. Hod je održan prvi put, zadovoljan sam odazivom, no nadam se da će sljedećih godina biti sve više župljana – poručio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići.

Nakon održanog Hoda mira 14. Didakovi dani nastavit će se po unaprijed utvrđenom programu sve do 22. listopada, prenosi citluk.ba.

Fotografije možete pogledati OVDJE.