Pokrenuta peticija Vijeću časti HND-a da povuče opomenu Nikolini Nakić zbog teksta o pobačaju

Pokrenuta peticija Vijeću časti HND-a da povuče opomenu Nikolini Nakić zbog teksta o pobačaju

CitizenGo pokrenuo je peticiju potpore Nikolini Nakić – blogerici, novinarki Večernjeg lista i kolumnistici web stranice Bitno.net, kojoj je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva radi teksta pod naslovom: “Nikolina Nakić o abortusu: Kada je to zločin ubojstva postao ljudsko pravo?” izreklo opomenu.

Peticija je upućena Vijeću časti HND-a i poziva ih da primjene iste kriterije za sve novinare, te javno povuku opomenu gđi Nikolini Nakić.

Podsjetimo Nakić je HND-u prijavila gđa Ana Šimac, a u svom zahtjevu za pokretanje postupka tvrdi kako gđa. Nakić žene koje su počinile abortus naziva ubojicama, svoj tekst temelji na fanatizmu a svojim novinarstvom vrijeđa, napada ženske slobode i daje lažne informacije.

U svom tekstu Nikolina Nakić, kritizira abortus upozoravajući kako se zločin ubojstva nevinog ljudskog bića ne može nazivati ljudskim pravom.

Rezultat ove prijave bila je opomena Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva koje ocjenjuje kako je “Nikolina Nakić prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kaznenog zakona, abortus nije zločin.” G. Nikolinu Nakić prije izricanja javne opomene HND-a – društva čiji uopće nije član, pa Vijeće časti nema nad njom nikakve ingerencije – nitko prethodno nije kontaktirao.

Ovim postupkom, g. Zdenko Duka, predsjednik HND-a i g. Trpimir Matasović, predsjednik Vijeća časti HND-a, uveli su novi kriterij za novinarsku slobodu govora – ako je nešto u Hrvatskoj u skladu sa zakonom – onda novinari ne smiju iznositi argumente protiv toga ili svoje, negativno mišljenje (u ovom slučaju, o pobačaju). Ovaj kriterij gospoda Duka, Matasović i HND do sad nisu primjenjivali na druge novinare – članove HND-a.

Autori peticije naveli su i nekoliko primjera:

U vrijeme referenduma o braku,baš kao i danas, zakon je štitio brak kao zajednicu žene i muškarca. G. Duka i g. Matasović nisu nikad primijenili kriterij koji je uveden za Nikolinu Nakić na velik broj novinara koji su brak kao zajednicu žene i muškarca napadali vrijeđajući sve koji misle u skladu sa zakonom. Da se podsjetimo samo na neke primjere:

Hrvatska odlučila kao nekad 65% za diskriminaciju – INDEX.HR , Matija Babić, prikazivanje Hrvatske zastave a svastikom kao rekacija na prvi građanski referendum

Središnji dnevnik HRT-a – HRT, Zoran Šprajc, “homofobne” izmjene Ustava RH (govoreći o referendumu o braku)

Isto tako, iako hrvatski zakoni i Ustav jamče slobodu ispovijedavanja svoje vjere – g. Duka i g. Matasović nisu nikad primijenili kriterij uveden za Nikolinu Nakić na novinare koji vrijeđaju i napadaju vjernike – prvenstveno katolike. Evo nekoliko primjera:

Boris Dežulović: Spolna bolest u biskupskoj konferenciji – Slobodna Dalmacija, Boris Dežulović – katolici neodgovorna, sebična stoka i budale.

Da je u mene troje djece, svega mi, ja bih se ili propio ili emigrirao – – Jutarnji list, Ante Tomić, obitelji s više djece: legla ispunjena zaj******* katoličkom krivnjom

Idi kući pijan si – INDEX.HR, Hrvoje Marjanović – naziva Bibliju vodičem za ovce i ovčare a Isusa Pokemonom.

Štoviše, u slučaju ovog posljednjeg primjera – teksta Idi kući pijan si – g. Duka i g. Matasović vodili su se potpuno drugačijim kriterijem od onoga koji su primijenli na Nikolinu Nakić.

Naime, podsjeća se u peticiji CitizenGo-a, g. Davor Mecanović uputio je Vijeću časti HND-a zahtjev za pokretanje postupka protiv novinara Hrvoja Marjanovića radi vrijeđanja vjernika koje naziva ovcama i ovčarima. Njegov zahtjev je jednoglasno odbijen uz tumačenje da su “određene formulacije u tekstu novinaru poslužile kao stilsko sredstvo pojačavanja argumentacije teze koju zastupa, bez namjere vrijeđanja i/ili omalovažavanja pojedinaca i/ili skupina s kojima polemizira” te su zaključili kako Kodeks časti hrvatskih novinara nije prekršen.

Jedan od temelja demokracije je sloboda mišljenja i govora, baš kao i jednakost svih pred sudom – časti ili nekim drugim. Ako Sud časti Hrvatskog novinarskog društva ima različite kriterije prema novinarima – ovisno o tome slaže li se ili ne vodstvo HND-a sa mišljenjem i stavovima novinara – onda taj Sud časti niti je častan niti je demokratski.

Stoga inicijatori pozivaju sve da potpišitu peticiju potpore gđi Nikolini Nakić i ustanu u obranu slobode govora.

“Zatražite od HND-a iste kriterije za sve novinare i javno povlačenje izrečene opomene” apeliraju autori  ove peticije.

Još vijesti iz regije, čitajte OVDJE