Predsjednica: Malo je naroda čija je povijest tako burna, ispunjena beskrajnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Imotskom bila na proslavi Dana grada, blagdana Gospe od Anđela koji je ove godine iznimno svečan jer se obilježava 300. obljetnica oslobođenja Imotskog od Turaka.

Malo je naroda čija je povijest bila tako burna i ispunjena bezbrojnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju. Samo u prošlom stoljeću morali smo izdržati tri strašna rata.

Ali najveću je povijesnu kušnju trebalo podnijeti u tri stoljeća obrane od Osmanlija uz ogromne gospodarske, teritorijalne i ljudske gubitke čije posljedice osjećamo i danas.

Ta druga povijest dobro je poznata. Nakon pada Bosne 1463. godine Hrvatska je bila izložena najžešćim udarima turskog carstva.

Današnji dan, blagdan Gospe od Anđela, upisan je zlatnim slovima u povijest Imotskoga, Imotske krajine i hrvatske domovine.

Neka nam stoga ovaj veliki dan bude poticaj za suočavanje s izazovima i zadaćama koje stoje pred nama. Samo o nama i našem zajedništvu i odlučnosti ovisi kakva će biti naša Hrvatska, kakvi će biti naši gradovi i sela, hoće li biti zasijana naša polja i pokošene naše livade, hoće li biti sačuvane naše šume, vode, more i rijeke. Branitelje prije 300 godina i branitelje u Domovinskom ratu ujedinjavala je ista vizija – vizija slobode.

Oplemenimo tu slobodu razvojem i životom. Ujedinimo se u radu za Hrvatsku koja će biti okrilje sigurnoj budućnosti našoj djeci i unucima. Neka to bude naša zajednička želja u ovom velikom danu. Neka nam živi hrvatski narod i neka nam živi naša jedina i draga domovina Hrvatska, kazala je među ostalim predsjednica RH.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja na Topani, predsjednica će sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.