Susret biskupa Komarice i predsjednice RH Grabar-Kitarović

Na poziv Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u prigodi „Dana otvorenih vrata za Hrvate BiH“, biskup banjolučki Franjo Komarica imao je 25. ožujka odvojeni susret s Predsjednicom.

Zahvalio joj je što ne zaboravlja svoju ustavnu obvezu iz Daytonskog mirovnog sporazuma, glede trajne učinkovite brige za hrvatski domicilni narod na području cijele BiH. Uručio joj je popis od više stotina obitelji prognanih Hrvata s područja svojih župa u entitetu RS, koji godinama uporno traže pomoć za svoj održivi povratak u rodni kraj.

Također ju je izvijestio o ovogodišnjem obilježavanju 150-te obljetnice dolaska redovnika trapista i osnivanja čuvenog samostana, kasnije opatije „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci. Središnja svečanost ovog značajnog jubileja dolaska europske kršćanske uljudbe, civilizacije i kulture u banjolučki kraj, a time i u BiH predviđene su 21. i 2. lipnja 2019. Biskup Komarica je predsjednici Grabar-Kitarović uručio knjigu – Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa „Trapisti u Banjoj Luci – Europa u BiH“.