Američka savezna država Alabama priznala da je nerođeno dijete osoba!

Vrhovni sud američke savezne države Alabame presudio je da je nerođeno dijete osoba. To je uslijedilo nakon odluke da se može pokrenuti tužba za nepravednu smrt. Tu je tužbu pokrenula žena koja tvrdi da je njezin liječnica dovela do pobačaja davanjem tablete za pobačaj.

Podnositeljica zahtjeva, Kimberly Stinnett, iznijela je sudu da njezin redovni liječnik nije bio prisutan na dan kada je došla na pregled. Karla Kennedy, liječnica koja ga je zamjenjivala toga dana, smatrala je da Stinnett ima izvanmateričnu trudnoću budući da ju je već ranije jednom imala. Stoga je Kennedy odlučila primijeniti metotreksat, tabletu koja je, kako je sud utvrdio, “namijenjena da izazove kraj trudnoće”.

Međutim, kad je pacijenticu njezin redovni liječnik, William Huggins, pregledao ultrazvukom, otkrio je da Stinnett ipak nije imala izvanmateričnu trudnoću, već je imala normalnu intrauterinu trudnoću. Međutim, zbog metotreksata, nerođena trudnice Stinnett beba bila je osuđena na tragičnu smrt.

Slučaj došao do Vrhovnog suda

Nekoliko tjedana kasnije Stinnett je nažalost doživjela pobačaj. Zatim je svoj slučaj protiv liječnice Kennedy iznijela na sud, navodeći da je ona nepotrebno prekinula održivu trudnoću. Prvobitni je sud odbacio slučaj, ali kada je Stinnett uložila žalbu Vrhovnom sudu Alabame, odlučeno je da njezin slučaj stoji i da se mora saslušati na nižem sudu.

 Odluka suda ima značajne implikacije za pokret za život jer je ta odluka temeljena na uvjerenju da je Kennedy mogla pridonijeti ubojstvu – što znači da je nerođena beba pacijentice Stinnett priznata kao osoba po zakonu.

Sudac Thomas Parker je napisao: “Upotreba standarda održivosti utvrđenog u predmetu Roe [Roe protiv Wadea] je nekoherentna jer, između ostalih razloga, život počinje u trenutku začeća. Činjenica da život počinje začećem je nepobitna.”

Uz Alabamu još 12 drugih saveznih država priznaje nerođenu djecu kao osobe

Parker je dalje istaknuo: “Članovi pravosudne vlasti Alabame trebali bi učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da se zakoni Alabame jednako primjenjuju da bi zaštitili najranjivije članove našeg društva, rođene i nerođene.”

 SAD se polako, ali sigurno mijenja – ova pro-life generacija je pozvana da ukine pobačaj! – ističe preciuslife.com. Osim Alabame, postoji 12 drugih država u SAD-u koje definiraju nerođene bebe kao osobe. To uključuje Arkansas, Idaho, Illinois, Kansas, Kentucky, Louisianu, Mississippi, Missouri, Oklahomu, Tennessee i Texas.

Bijes zagovornika pobačaja u SAD-u i Europi

Podsjetimo, do ove odluke dolazi u trenutku kada se iščekuje presuda Vrhovnog suda SAD-a koja bi mogla ukinuti odluku u predmetu Roe protiv Wadea kojom je 1973. legaliziran i zaštićen pobačaj kao ustavno pravo na saveznoj razini. Prema nacrtu odluke Vrhovnog suda koji je prije nekoliko mjeseci neplanirano dospio u medije, ova bi presuda trebala biti ukinuta. Istovremeno, mnoge su savezne države u SAD-u već donijele zakone koji štite život te ukinule pobačaje na svojim teritorijima.

No, najave ukidanja ustavne zaštite pobačaja razbjesnile su aktiviste za pobačaj te su posljednjih mjeseci diljem SAD-a učestali napadi na centre za život, crkve, a ugroženi su i suci Vrhovnog suda koji se zalažu za život. Tako je nedavno uhićen naoružani muškarac koji je, kako je utvrđeno, imao u planu ubiti konzervativnog suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha.

Događaji su se prelili i na Europu te je Europski parlament nedavno izglasao rezoluciju kojom pokušava izvršiti pritisak na američko pravosuđe osuđujući moguće ukidanje ustavne zaštite pobačaja.

narod.hr