Biskupi SAD-a protiv medicinskih intervencija kod transrodnosti

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država zatražila je od katoličkih bolnica da ne vrše operacije niti druge medicinske zahvate kojima bi se transrodnim osobama pomoglo u njihovoj spolnoj tranziciji, prenio je portal katholisch.de.

Povjerenstvo za vjerska pitanja Biskupske konferencije SAD-a objavilo je u ponedjeljak 20. ožujka „Doktrinarnu bilješku o moralnim granicama tehnološke manipulacije ljudskog tijela“, u kojoj poručuju kako takvi zahvati ne poštuju temeljni poredak ljudskog tijela kao jedinstva tijela i duše.

„Katoličke zdravstvene ustanove ne smiju poduzimati kirurške ni kemijske zahvate kojima je cilj preobrazba spolnih obilježja ljudskog tijela u ona drugog spola, niti smiju sudjelovati u razvoju takvih postupaka“, piše u bilješci, kako prenosi katholisch.de.

Katoličke ustanove moraju iskoristiti sva prikladna sredstva „kako bi ublažili patnju onih koji se bore sa spolnim nesuglasjem“, ali pritom korištena sredstva moraju poštovati temeljni poredak ljudskog tijela, poručuju američki biskupi.

Oni smatraju da su mjere izmjene spola suprotne Hipokratovoj prisezi i njezinu načelu da se nikome ne nanese šteta. Međutim, ističu, čovjeku šteti svaka intervencija u tijelo koja se ne podudara s temeljnim poretkom ljudske osobe kao jedinstva tijela i duše.

U bilješci na četrnaest stranica biskupsko povjerenstvo upućuje na dva opravdana razloga za medicinske intervencije, a to su liječenje nedostataka i odstranjivanje dijelova tijela ukoliko je to neophodno za zdravlje. Intervencije u svrhu prilagodbe spola ne ispunjaju ni jedan od ta dva kriterija. „Kao prvo, ne popravljaju tjelesni nedostatak, jer u tijelu ne postoji smetnja koja bi morala biti uklonjena, tjelesni su organi normalni i zdravi. Kao drugo, kod tih intervencija ne uklanja se dio tijela na dobrobit cijeloga tijela“, navodi se. Umjesto toga, takve intervencije u tijelo mijenjaju tijelo suprotno njegovu naravnom obliku, kako bi se „izmijenio temeljni poredak i svrhovitost tijela i zamijenilo ga se nečim drugim.“

Povjerenstvo se u svojim tvrdnjama oslanja na naravni poredak čovjeka i poziva na učenje papa, posebice Ivana Pavla II. „Crkva se suprotstavlja dualističkim poimanjima ljudske osobe, koji tijelo ne promatraju kao bitni dio ljudske osobe“, piše u bilješci. Ljudsku narav nije stvorio čovjek, ona je Stvoriteljev dar. Stoga čovjek ne posjeduje svoju narav niti ima pravo proizvoljno ju koristiti. Ljudskoj naravi pripada uz tjelesnost nedjeljivo i razlučivanje čovjeka kao muškarca i žene, poručuju američki biskupi.

Doktrinarna bilješka ne osvrće se na pitanje takozvanih interspolnih osoba.

Uz medicinski odnos prema transspolnosti, povjerenstvo odbacuje i genetske izmjene koje ne služe liječenju bolesti ili nedostataka, kao i „kibernetičko poboljšanje“, tobožnje poboljšanje čovjeka uz pomoć tehnologije. Plastična kirurgija međutim smatra se moralno dopuštenom, ako služi samo poboljšanju normalnog izgleda i „ako se poduzima s pravim ciljem i u ispravnim okolnostima.“

U dokumentu se izričito ispuštaju pastoralni aspekti toga pitanja. U fusnoti se napominje kako u slučaju ljudi koji se označavaju transidentnima ili ne-binarnima postoji čitavi niz pastoralnih tema kojima se treba pozabaviti, ali one se ne mogu obraditi u okviru doktrinarne bilješke.