Dok se jedni razbacuju hranom, drugi gladuju

Jedanaest  milijuna djece svake godine umire od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, govore podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Don Ivan Štironja, bivši nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, koji je i sam bio u misijama podijelio je svoje iskustvo iz Afrike za nasatv.ba.“Oni rade, pokušavaju skrpiti kraj s krajem ali nesretni nisu ako nemaju najosnovnije uvjete, grumen pure ili šaku riže”, poručuje don Ivan Štironja.

Dok je u razvijenim zemljama često djeci i sama pomisao na školu tlaka, mnogim njihovim vršnjacima u Africi ona je nedostižan san. U mnogim zemljama u Africi, da bi se osigurala školarina, školska oprema, pribor te jedan obrok dnevno godinu dana za jedno dijete potrebno je samo 50 eura.

Mnogi se odluče i osobno otići u Afriku i pomagati siromašnima. Tako je hrvatskih misionara iz BiH i Republike Hrvatske oko 90. Među njima je i don Velimir Tomić koji je gotovo 30 godina misionar u Tanzaniji.

“Kad sam tamo došao, mjesecima sam tražio po zidu utičnicu dok nisam skužio da struje nema i da nije potrebna”, govori don Velimir za nasatv.ba opisujući uvjete u kojima žive.

Zanimljivo je da na svijetu ima dovoljno pšenice, riže i drugih žitarica da svakog čovjeka opskrbe s 3500 kalorija dnevno. Hrane ima toliko da bi svakom čovjeku moglo pripadati najmanje 2 kg hrane dnevno. Ali u stvarnosti je slika potpuno drugačija.