Duvanjski misionar u Africi gradi župnu crkvu – pomozimo mu

Ovih dana se iz daleke Afrike javio duvanjski misionar fra Pere Čuić.

Na adresu portala Tomislavcity poslao je dva pisma.

U prvome navodi da ih je nedavno pogodila krupa te nas ujedno obavještava da mu je želja u njegovoj novoj župi sagraditi crkvu.

U drugome pak pismu fra Pere detaljnije piše o stanju u župi u kojoj je na službi. Uz navedeno, poslao je i nekoliko fotografija.

Nadamo se da ćete pročitati fra Perina pisma i u skladu sa svojim mogućnostima pomoći u ostvarenju njegove želje. Podsjećamo, fra Pere Čuić, rodom je iz Bukovice kraj Tomislavgrada. Više od tri desetljeća svoga svećeničkog i redovničkoga života posvetio je širenju Radosne vijesti i pomoći ljudima crnoga kontinenta.

Prvo pismo: Mvula ya mabwe

Mvula ya mabwe – ovako moje “garonje” kažu za krupu. To će reći “kamena kiša”. Da nije uvijek vruće u Africi, ponekad posvjedoči i krupa koja pane. Nekidan je padala dobrih petnaestak minuta i otukla nam je sve zelenje u vrtu. Imali smo jaku lijepu salatu od koje su ostali samo korijeni i nada da će ponovno narasti.

Krupa nije česta u Africi, a ipak, barem u ovome dijelu, može pasti dva – tri puta u početku kišne sezone.

Ja sam ponovno u biskupiji u kojoj sam proveo tridesetak godina. Sad sam imenovan župnikom u novoosnovanoj župi u predgrađu Kamine.

Od svega potrebnoga za jednu župu imam jedan veliki komad zemlje koji je općina darovala za župu (5250 kvadrata). Sad bi tribali izgraditi župnu crkvu. Uz Božju i vašu pomoć, nadam se da ćemo i tu gradnju dovršiti. Inženjer Boro Petric iz Posušja već je počeo crtati plan, naravno, prilagođen našim uvjetima. Radovi bi trebali početi uskoro. Zato vas molim, ako netko hoće pomoći gradnju nove župne crkve u Africi, neka svoje priloge daruje u župnom uredu svoje župe ili pošalje izravno na broj računa:

 Pere Čuić
 00017-25000-00463670001-11
 Banka: Trust Merchant Bank S.A.
 Swift: TRMSCD3L
 Adresa: 1223, avenue Lumumba, Lubumbashi, RD. Congo

Zahvaljujem na svemu pa i na najmanjem daru.

Drugo pismo:

Naš narod kaže “Tko čeka taj i dočeka”. Već je prošlo puno vremena kako čekam na povezanost s internetom i dočekah.

Nekidan smo birali zaštitnika župe. Bilo je više prijedloga, a izglasali smo da patron župe bude “Bezgrešno Srce Marijino”. Već sam davno prije u Africi ozidao crkvu posvećenu “Presvetom Srcu Isusovu” pa se nadam da će nam ova dva Srca pomoći kod zidanja, ali i pri ulasku u raj.

U župi već imaju ozidane dvije školske zgrade za srednju tehničku školu. Ozidane su u povodu pedesete obljetnice nezavisnosti Konga od Belgije. One nam za sada daju utočište za molitvu.

fra-pere-cuic-kongo-skola.jpg

Škole služe kao utočište za molitvu

Sastajemo se u jednoj učionici, a kad nas ima puno, skoro napunimo i drugu učionicu. Upravitelj srednje škole je dijecezanski svećenik i za sada nemamo problema za molitvu i vjeronauk.

Na terenu župe ima više od 2000 prodanih parcela i možda od 150 do 200 parcela na kojima su ozidane kuće ili su u izgradnji.

Ovih dana se spremamo početi graditi jednu malu kuću kako bih mogao stanovati u svojoj župi. Sad stanujem u župi koja je udaljena 8 km od škole gdje imamo i misu. Nadamo se da će biti bolje i da ćemo jednoga dana sagraditi i crkvu.

U srednjoj školi imamo 120 učenika, dok ih je u osnovnoj 250.