Evo zašto producent filma 'Sound of Freedom' smatra čudom

Meksički aktivist i redatelj Eduardo Verástegui rekao je kako uspjeh svog filma "Zvuk slobode", koji je u američkim kinima prikazan 4. srpnja, smatra čudom.

“Sound of Freedom” film je studija Angel Studios koji govori o prvoj misiji američkog federalnog agenta Tima Ballarda, kojeg glumi katolički glumac Jim Caviezel, koji je također glumio Isusa Krista u filmu “Pasija”.

Ballard, nakon što je spasio dječaka iz kandži trgovaca, saznaje da je dječakova sestra još uvijek zatočena. Zatim daje otkaz na poslu i riskira život dok kreće na opasno putovanje kroz kolumbijsku džunglu kako bi je spasio.

Film je u samo devet dana u kinima pogledalo više od 4 milijuna gledatelja. Na dan premijere zauzeo je prvo mjesto na kino blagajnama, nadmašivši "Indianu Jonesa i brojčanik sudbine", "Spider-Man: Preko Spider-Versea", "Transformers: Uspon zvijeri" i "Elemental", posljednji iz studija Pixara i Disneya, javlja CNA.

Disney, Netflix, Amazon i drugi odbili su 'Sound of Freedom'

Verástegui je objasnio zašto vjeruje da je to tako. “Mnoga su nam vrata bila zatvorena tijekom ovih godina; Disney, Netflix, Amazon i druge distributerske kuće rekle su: ‘Ne, ovaj film nije za nas, nitko ne želi gledati film o trgovini djecom’, tvrdili su. Suočeni s tim odbijanjima, imali smo dvije mogućnosti: odustati i predati se ili – kada je u pitanju spašavanje života – ne odustati, nastaviti i ustrajati koliko god je potrebno.”

Verástegui je objasnio zašto vjeruje da je to tako “Mnoga su nam vrata bila zatvorena tijekom ovih godina; Disney, Netflix, Amazon i druge distributerske kuće rekle su 'ne, ovaj film nije za nas, to nije dobar posao, nitko neće vidjeti film o trgovini djecom', tvrdili su. Suočeni s tim odbijanjima, imali smo dvije mogućnosti: odustati i baciti ručnik ili — kada je u pitanju spašavanje života — ne odustati, nastaviti i ustrajati koliko god je potrebno.”

“Konačno, nakon osam godina uloženih u oživljavanje ‘Sound of Freedom’, distributer Angel Studios pojavljuje se u državi Utah, u gradu Provo, zainteresiran da nam pomogne u distribuciji filma.

Pet dana kasnije već smo potpisali ugovor. Tri mjeseca kasnije – čudo! Četvrtoga srpnja, na Dan neovisnosti Sjedinjenih Država, film je u kinima i zauzima prvo mjesto na kino blagajnama, potresajući savjest i srce zemlje koja se smatra vodećim svjetskim potrošačem materijala koji uključuju dječju prostituciju.”

“A pokret za slobodu već je činjenica, on je u tijeku, i raste bez prestanka; nitko to ne može zaustaviti. To je čudo: da u svijetu laži i napada istina probija put, zauzima prvo mjesto, zahvaljujući čemu će mnogi životi biti spašeni. Jer u vremenima sveopće laži, govorio je Orwell, govoriti istinu predstavlja revolucionarni čin”, dodaje Verástegui.

“A pokret za slobodu je već činjenica, on je u tijeku, i raste, raste, raste bez prestanka; oni to ne mogu zaustaviti. To je čudo: da u svijetu laži i napada istina probija put, zauzima prvo mjesto i mnogi životi će zahvaljujući tome biti spašeni. Jer u vremenima sveopće laži, govorio je Orwell, govoriti istinu predstavlja revolucionarni čin”, rekao je Verástegui.

Po njegovom mišljenju, “ovaj film je revolucionarni čin.Milijuni djece bivaju porobljeni, potčinjeni, oštećeni u najdubljem i najdragocjenijem dijelu svoga bića danas, upravo sada. Trgovina ljudima je vrlo stvarna, seksualno iskorištavanje djece svakodnevna je grozota, ali je također realno da kažemo ‘Dosta je!’ Prema podacima IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije), ILO-a (Međunarodne organizacije rada) i Walk Free Foundation, postoji više od 50 milijuna porobljenih ljudi u svijetu! Živimo u trenutku ljudske povijesti s najvećim brojem robova… I ne možemo šutjeti.”

Zašto je baš 4. srpnja odabran za premijeru?

Verástegui je istaknuo da 4. srpnja, Dan neovisnosti u Sjedinjenim Državama, nije slučajno odabran: “To je dan slobode, dan koji poziva na savjest i odgovornost, vrlo značajan dan. Morao je biti taj dan. To je dio poruke koju šaljemo.”

“Bili smo potpuno svjesni da je to izazovan datum, jer ćemo se natjecati s velikim produkcijama i ulaganjima većima od 300 milijuna dolara i s proračunima koji samo za oglašavanje prelaze 100 milijuna dolara.”

“Ali također smo znali da imamo snažnu poruku i produkciju punu umjetnosti i utjecaja. Pa smo odlučili uskočiti. I sada vidite, riskirali smo i uspjeli,” rekao je producent.

Unatoč tome što se prikazuje u samo 2600 kina, “Zvuk slobode” uspio je nadmašiti “Indianu Jonesa”, koji je na dan otvaranja bio prikazan u 4600 kina. Prvoga dana prikazivanja “Zvuk slobode” zaradio je 14 milijuna dolara, dok je Disneyev film o Indiani Jonesu, s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, zaradio 11 milijuna dolara.

U tweetu od 7. srpnja, Verástegui je pozvao Forda da pogleda “Sound of Freedom”:

Dragi@HarrisonFordLA: Odrastao sam gledajući tvoje filmove i sanjajući o borbi protiv negativaca poput Indiane Jonesa. Želim vas pozvati da gledate @soundoffreedommovie, čiji sam ja producent. Mislite li da bi prof. … Henry Walton Jones Jr. pomogao spasiti djecu i boriti se protiv trgovine ljudima? Zajedno smo jači i tom snagom možemo iskorijeniti trgovinu djecom.”

U svibnju prošle godine Verástegui je sudjelovao s Melom Gibsonom na IV Transatlantskom summitu za život i obitelj u Budimpešti, Mađarska, gdje je prikazao “Sound of Freedom” na španjolskom jeziku i izmamio pet minuta kontinuiranog pljeska prisutnih.

Nakon pljeska, Verástegui je pozvao Gibsona na pozornicu i rekao da "ovaj film nosi znak Mela".

Meksički glumac bio je vrlo aktivan i otvoren u pro-life pokretu u Latinskoj Americi. Među ostalim naporima u Meksiku, krajem 2019. obišao je svih 31 meksičku državu i Mexico City promovirajući španjolsku verziju filma “Unplanned” u Meksiku, filma koji prikazuje kako je redateljica Planiranog roditeljstva Abby Johnson postala snažna zagovarateljica života.

Godine 2020., usred karantene zbog COVID-19 u njegovoj zemlji, katolički glumac pozvao je Meksikance da mu se pridruže na platformama društvenih medija u molitvi krunice na blagdan Gospe Fatimske 13. svibnja i također 31. svibnja za kraj pandemije.