Katoličkom paru oduzeto dijete jer ne prihvaćaju njegov transrodni identitet

Katolički par iz Indiane proživljava „noćnu moru“ nakon što im je oduzet sin kada su odbili prihvati njegov odabrani transrodni identitet.

Nakon što Mary i Jeremy Cox nisu koristili zamjenice koje je tražio njihov sin tinejdžer kad se počeo identificirati kao djevojčica, Služba za djecu Indiane oduzela im je dječaka. Roditelji su zatražili pravni postupak i njihov slučaj, MC i JC protiv Indiane, sada je predan na postupanje Vrhovnom sudu SAD-a, javlja nedjelja.ba.

Unatoč tomu što nisu pronađeni nikakvi dokazi da su Mary i Jeremy zlostavljali ili zanemarivali dijete, sin im nije vraćen. Odvjetnica obitelji Cox, Lori Windham, rekla je medijima kako par “živi noćnu moru svakog roditelja”.

„Rodno afrimirana skrb“

Windham, potpredsjednica i viša savjetnica u pravnoj tvrtki Becket Fund for Religious Liberty, objasnila je kako su dječaka "državni dužnosnici odbili vratiti čak i nakon višemjesečnih istraživanja i zaključka da su Mary i Jeremy sposobni za skrb o djetetu“.

“Nisu ga ni na koji način zlostavljali niti zanemarivali. Indiana je i dalje koristila neslaganje oko spola kao razlog da ga drži podalje od njihova doma dok ne napuni 18. Ono što je šokantno je da su sudovi u Indiani potvrdili ovo, a sada je Vrhovni sud njihova posljednja stanica i posljednja nada kako bi osigurali da se to drugima neće ponoviti", rekla je Lori, prenosi CNA. Dodala je kako se nada da će sud „ukloniti ovu 'mrlju' iz dosjea supružnika jer imaju drugu malu djecu kod kuće i ne žele da se ovako nešto ponovi“.

Istaknula je kako se roditelji nadaju da će Vrhovni sud "poslati jasan signal nižim sudovima i državama da se ne mogu miješati u roditeljska prava i u vjersku slobodu uklanjanjem djece iz doma roditelja koji ih vole i to samo zato što se ne slažu oko spola“.

Na kraju je kazala kako Indiana nije jedina država u kojoj su roditeljska prava ugrožena. Naime, „Kalifornija i Washington donijeli su zakone koji ovlašćuju državne dužnosnike da preuzmu skrbništvo ili da odbiju reći roditelju gdje je dijete u svrhu dopuštanja pristupa takozvanoj 'rodno afirmiranoj skrbi'”.

Učestala detranzicija

Tri dodatna slučaja povezana s pravima transrodnih osoba pojavila su se na Vrhovnom sudu. Naime, u studenom je Američka unija za građanske slobode (ACLU) apelirala na najviši sud u zemlji da blokira zabranu transrodnih operacija za maloljetnike u Kentuckyju. Također su apelirali da se poništi sličan zakon u Tennesseeju.

Na sudu se pojavila i žalba kojom se od sudaca traži da zabrana promjene spola za maloljetnike u državi Idaho stupi na snagu nakon što ju je sudac nižeg suda blokirao ranije ove godine.

Josh Payne, odvjetnik u Campbell Miller Payneu, odvjetničkom uredu koji pomaže "detranzicionistima" u tužbi protiv liječnika zbog forsiranja operacija za promjenu spola, podnio je podnesak amicus curiae (osoba ili organizacija koja nije stranka u sporu, a sudu dragovoljno nudi informacije o zakonskim ili drugim pogledom na spor) u slučaju na Vrhovnom sudu u vezi s transrodnim osobama koji je započeo u Idahu.

„Osobe koje su učinile detranziciju, često maloljetnici, vjerovali su da će skrb koja afirmira spol riješiti njihovu rodnu disforiju i omogućiti im da žive zdrav život, ali su se kasnije osjećali 'zavedeni u te postupke'“, objasnio je Payne. Kazao je kako njegovi klijenti vrše detranziciju nakon što shvate „da su bili zavedeni u te fizičke promjene na svojim tijelima koje nisu pomogle njihovom mentalnom zdravlju, problemima rodne disforije, nego su ih umjesto toga jednostavno ostavile s mentalnom boli i u mnogim slučajevima, bez njihovih prirodnih, zdravih tijela i dijelova tijela“.

Oni sada „traže pravdu“, rekao je Payne, koji se nada da drugi neće činiti iste pogreške kao oni.