Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem!

Dr David Mackereth je dobio od svog poslodavca, britanske vlade, otkaz nakon punih 26 godina staža na posao u državnoj zdravstvenoj službi, NHS, gdje je držao visok položaj.

Grijeh ovog 55-godišnjaka je što se drznuo sugerirati da je spol određen rođenjem – odnosno, taj što je odbio identificirati pacijente prema “preferiranom” spolu umjesto prema onom biološkom, određenom kromosomima. Nakon toga je proglašen “nepodobnim za posao”, piše Narod.hr.

Branio pravo na slobodu govora i uvjerenja

Ovaj sad već bivši procjenitelj invalidnosti u službi Ministarstva rada i mirovine iz Dudleyja u West Midlandsu tvrdi da je spol osobe biološki određen i da je njegovo pravo na slobodu govora osporeno ovom odlukom, te smatra da bi i drugi “profesionalci koji su vjernici” mogli izgubiti svoje poslove jednostavno zato jer su zadržali “stoljećima stare” stavove o spolu i rodu.

Dr. Mackereth, kršćanin, kaže kako je to, osim što je znanstvena činjenica, njegovo vjersko uvjerenje. Liječnik, koji je veći dio svoje karijere proveo na Hitnoj, kaže: ‘”Ne napadam transrodni pokret, ali branim svoje pravo na slobodu govora i slobodu uvjerenja”.

“Mislim da me ne bi smjeli prisiljavati da koristim određene zamjenice. Ja ne namjeravam vrijeđati ni uznemiravati nikog, no ako to što se netko osjeća uvrijeđenim može dovesti do otkaza liječniku, onda, kao društvo, moramo preispitati gdje zapravo idemo”, kaže dr. Mackereth, član baptističke crkve.

Svatko je onog spola kojeg tvrdi da jest

On je u svibnju započeo obuku za procjenitelja u ministarstvu. Njegova je uloga trebala biti izrada izvješća o ispitanicima koji tvrde da su invalidi i traže povlastice temeljem toga. No stvari su krenule po zlu kad je njegov instruktor rekao da izvješća moraju sadržavati samo spol po kom se dotični pacijent identificira. Dakle, muškarac koji tvrdi za sebe da je žena je službeno žena.

“Rekao sam mu da imam problem s tim. Vjerujem da je spol određen biologijom i genetikom, a kao kršćanin također vjerujem da je Bog stvorio muškarce i žene. Mogao sam šutjeti no smatrao sam da je vrijeme da podignemo to pitanje”, rekao je.

Instruktor je proslijedio njegove primjedbe zdravstvenim vlastima i and Dr. Mackereth r uskoro primio e-mail od APM-a, vladine agencije koja mu je bila poslodavac, u kojem mu poručuju kako svako izvješće ili kontakt s pacijentom podrazumijevaju kako mu se treba obratiti referirajući ih kao onaj spol koji su sami odabrali, “u protivnom se to smatra zlostavljanjem prema Zakonu o jednakosti iz 2010”. Je li možda zlostavljanje tjerati nekog da svjesno laže i pravi se blesav, i treba li nekog oslovljavati s “Vaše visočanstvo” ako on sam sebe smatra Napoleonom, nije rečeno ništa.

Bez komentara ministarstva

Doktor je u dobroj vjeri odgovorio kako “se nije mogao pomiriti s tim zahtjevima, i tako je ugovor raskinut”. “Prvo, nije nam dozvoljeno govoriti ono u što vjerujemo. Drugo, kako pokazuje moj slučaj, nije nam dozvoljeno misliti o tome u što vjerujemo. Na kraju, nije nam dozvoljeno braniti ono u što vjerujemo”.

Glasnogovornica DWP-a je rekla kako je po “Zakonu o jednakosti” nezakonito “diskriminirati” temeljem “zaštićenih osobina” kao što je promjena spola.

Ona je dodala, “Dr. Mackereth je tijekom obuke jasno rekao kako odbija korisititi zamjenice koje nisu u skladu s njegovim gledanjem na biološki spol osobe. Mi očekujemo od svih da budu senzibilizirani i da se pokoravaju Zakonu o jednakosti iz 2010”. Ministarstvo je odbilo dati komentar.

Izvor: Narod.hr