Mladi će hodočastiti desetke tisuća kilometara za euharistijskog Krista National Eucharstic Congress

Mladi će hodočastiti desetke tisuća kilometara za euharistijskog Krista

„Vječni hodočasnici“, njih 24, spremaju se zajedno prijeći oko 10 000 km diljem Amerike kako bi sudjelovali u euharistijskoj obnovi, odnosno Nacionalnom euharistijskom kongresu koji se održava od 17. do 21. srpnja u Indianapolisu, prenosi nedjelja.ba.

Imena hodočasnika organizatori Kongresa objavili su u ponedjeljak 11. ožujka. „Nakon što je pregledao više od 100 prijava i proveo više krugova intervjua i naknadnih pregleda, Nacionalni euharistijski kongres sa zadovoljstvom objavljuje središnju skupinu od 24 osobe koje su odabrane da prate Isusa u euharistiji tijekom cijelog trajanja Nacionalnog euharistijskog hodočašća koje se održava od 17. svibnja do 16. srpnja 2024.”, stoji u priopćenju NEC-a. “Ovi 'vječni hodočasnici' proputovat će ukupno više od 10 000 km, zaustavljajući se na mnogim svetim mjestima duž ovog dosad neviđenog hodočašća od obale do obale, modeliranog prema evanđeoskom izvještaju o Isusovu putovanju u Emaus prije dva tisućljeća“, kako su objasnili.

Nevjerojatni pojedinci

Hodočasničke rute su:

Serra ruta, koja će započeti u San Franciscu u Kaliforniji, a kojom će putovati Chima Adiole, Chas East, Patrick Fayad, Jack Krebs, Madison Michel i Jaella Mac Au,
Marijanskom rutom, koja počinje u Bemidjiju, Minnesota, hodočastit će Sarah Cahill, Matthew Heidenreich, Danielle Schmitz, Jennifer Torres, Kai Weiss i Megan Zaleski,
„vječni hodočasnici“ rute Seton, koja započinje u New Havenu, Connecticut, su Dominic Carstens, Zoe Dongas, Marina Frattaroli, Natalie Garza, Amayrani Higueldo i Christopher Onyiuke,
Juan Diego ruta počinje u Brownsvilleu u Teksasu, a pratit će ju Camille Anigbogu, Shayla Elm, Issy Martin Dye, Charlie McCullough, Joshua Velasquez i MacKenzie Warrens.
Biskup Andrew Cozzens iz Crookstona, Minnesota, koji predsjeda Nacionalnom euharistijskom obnovom, a koji je vodio intenzivnu trodnevnu vježbu za „vječne hodočasnike“ tijekom vikenda 9. i 10. ožujka, kazao je kako je dotaknut predanošću koju su pokazali mladi odabrani služiti kao „vječni hodočasnici“ ovoga ljeta. „Njihovo uzbuđenje što će sudjelovati na Nacionalnom euharistijskom hodočašću motiviralo je i nas te se nadam i jedva čekam da ostali članovi Katoličke Crkve u Americi krenu za našim euharistijskim Gospodinom uz ove nevjerojatne pojedince“, kazao je Cozzens.

Susret s Isusom u euharistiji

Više od polovice „vječnih hodočasnika“ studenti su diplomskog ili dodiplomskog studija, dok drugi već služe u misijskim apostolatima i neprofitnim organizacijama. Zajednička nit svima je duboki susret s Isusom u euharistiji, a to žele podijeliti s drugima.

Kai Weiss, rođeni Nijemac koji je trenutno student diplomskog studija teologije u Washingtonu, DC, i dio tima Marijanske rute kazao je kako će ovo biti avantura koja se doživljava jednom u životu. „S jedne strane, uzbuđen sam što ću sudjelovati na ovom hodočašću jer će to biti jedinstveno iskustvo približavanja Isusu u euharistiji. Hodat ćemo s Njim cijeli dan, svaki dan, dva uzastopna mjeseca. Koja je mogućnost da se to dogodi? S druge strane, nadam se da Isus može posvetiti ovu zemlju kroz procesiju i još jednom je zbližiti“, rekao je Kai, prenosi Aleteia.

Shayla Elm, dio tima Juan Diega, koja radi kao voditeljica angažmana u neprofitnoj organizaciji koja služi zajednici beskućnika u Denveru, istaknula je kako želi biti „vječni hodočasnik“ jer je euharistijski Krist ražario iskru njezine vjere. „Ovo hodočašće bit će svjedočanstvo našeg doba da je Isus stvaran, da vas želi osobno upoznati i da je euharistija doista Tijelo i Krv Kristova. Nadam se da će ovo hodočašće potaknuti mnoge sudionike da na putu susretnu Isusa“, rekla je Shayla.

Hodočašće uz potporu zajednice

Hodočasnike će na putovanju na smjene pratiti 30-orica Franjevačke braće od obnove, a svaki dan bit će slavljena sveta misa, dok će mladi nedjeljom sudjelovati na misnim slavljima i procesijama po župama. Uz to, bit će uključeni i u 40-satna klanjanja, hvalospjeve, predavanja o euharistiji i druge prigodne programe.

Dnevno će pješačiti do 25 km, a dionice koje bi mogle zbog sigurnosti, terena ili vremenskih uvjeta predstavljati prepreke, prelazit će pomoćnim vozilom. Boravit će kod različitih obitelji, u župnim prostorijama, samostanima i svetištima.

Za kraj valja spomenuti da su uvjeti koje su ovi mladi morali ispuniti kako bi postali „vječni hodočasnici“ bili to da su kršteni i praktični katolici u dobi od 19 do 29 godina, u dobroj tjelesnoj kondiciji kako bi mogli hodati velike udaljenosti te da su predani učenju Katoličke Crkve.