Osnovana Hrvatska misija u Gradišću, biskupiji Eisenstadt/Željezno

Hrvatska katolička misija u Željeznom je osnovana 29. lipnja 2022. Dekret o osnivanju se čita 25.9. na prvoj misi u 10.00 sati. Budući da je ovo povijesni događaj za Željezansku biskupiju i Gradišće kao i za Austriju, program utemeljenja i misu će prenositi HRT a popratiti ORF i drugi najavljeni mediji.

U slučaju, zbog velikog broja vjernika i zbog straha od korone, pred crkvom će biti postavljen veliki video zid i mogućnost za praćenje mise.

Misiju je osnovao Željezanski biskup dr. Egidje Živković prema propisima crkvenoga zakona i o tome obavijestio Hrvatsku inozemnu pastvu. Voditelj misije je dekretom od 29.6. imenovan mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof.

Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije.

Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt - Željezno sa okolicom gdje živi oko 6.000 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Centar misije će biti u Franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom koji je u vlasništvu biskupije na adresi: Franziskanekirche, Josef Haydn Gasse 31 , 7000 Eisenstadt.

Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u mjesecu travnju preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene.

Planiramo imati svake nedjelje misu u 10.00 sati a po potrebi i večernju u 18.00 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za franjevačku mladež - Framu uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti.

Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor Pax et Bonum koji je satavni dio Gradišćanske udruge Hrvat S.A.M ( Slovačka -Austrija - Mađarska) sa hrvatskom tamburaškom grupom Koprive. Misu će predvoditi biskup Egidije živković sa definitorom fra Vinkom Sičajom, delegatom provincijala fra Zdravka Dadića uz druge svećenike.

Po svetoj misi bit će agapa za sve goste i vjernike te koncert sa grupom Koprive u prostorijama franjevačkog samostana.

Velika je ovo vijest i veliki događaj za crkvu u Hrvata u Austriji ali i u svijetu.