SIROTIŠTE MALI DOM Budite školski kum jednom učeniku

Život ove misije počiva na potpori koja stiže od plemenitih ljudi širom svijeta.

Kad završe osnovnu školu ovi 14 i 15-godišnjaci još uvijek su na velikom početku. Nažalost većina ih tu staje s obrazovanjem i vraća u siromaštvo svojih obitelji bez ikakve šanse za boljim životom. Srednja škola se ovdje plaća, a životi cijelih obitelji svode se na jedva jedan dolar dnevno stoga su za njih vrata obrazovanja potpuno zatvorena. Djeci je  u startu onemogućeno da se pokušaju izboriti za bolji život.

Franjevci su stoga organizirali srednju školu St. Francis kako bi ovoj djeci vratili dostojanstvo mladog čovjeka. To je jedina škola u ovom kraju koja omogućava školovanje siromašne djece. Ovdje imaju priliku učiti i školovati se, dobivaju školsku uniformu, knjige dijele 3 đaka u razredu te imaju siguran dnevni obrok.

Uvjeti za primanje učenika u školu

Pored toga što trebaju završiti osnovnu školu s dobrim ocjenama djeca moraju sa sobom donijeti – kantu za vodu (za održavanje higijene) i limeni kofer za čuvanje stvari. Po mogućnosti i madrac jer ovo je internatska škola u kojoj djeca žive gotovo cijelu godinu, a stari žičani kreveti u spavaonicama ih nažalost nemaju.

Za djecu iz Malog doma koja su u osnovnoj školi ne tražimo kumove nego donacije dijelimo na svu djecu jer osnovna škola se ne plaća, a primljene donacije trošimo na hranu, lijekove i liječenje bolesne djece što su naši najveći troškovi.

Za djecu u srednjoj školi primamo zainteresirane kumove. Ovdje se ne radi samo o djeci Malog doma već o siromašnoj djeci ovog područja kojima fra Miro putem kumova omogućava pohađanje škole.

Informacije i pisma

Svim kumovima šaljemo informacije o djetetu kome ćemo omogućiti školovanje, a na kraju godine izvještavamo o rezultatima u školi. Kum može komunicirati s učenikom putem pisama (najčešće ih nose volonteri koji putuju u Afriku).

Iznos donacije za školarinu

Troškovi školovanja i života učenika kroz mjesec dana su 34 EUR odnosno 400 EUR godišnje. U kunama: 250 kn mjesečno ili 3000 kn za jednu školsku godinu.

Pomoć školovanju učenika omogućuje: školarinu, školsku uniformu, 3 obroka dnevno i udžbenike koje dijele 3 učenika.

Kumstvo za dijete u srednjoj školi veće je od iznosa koji se najčešće plaća za dijete u osnovnoj školi zbog školarine te posebno zbog toga što su uračunata 3, a ne jedan obrok dnevno jer djeca žive u našoj školi obzirom da dolaze iz udaljenih područja bez puteva.

 Da biste postali školski kum…

Potrebno je da nam obećate kako ćete pomoći školovanje jednog učenika tijekom cijele godine te ako vas izaberemo za kuma učeniku da to obećanje i ispunite. U slučaju da morate odustati od kumstva molimo vas da nas na vrijeme obavijestite kako bismo što prije za dijete pronašli novog kuma. Kumovi koji odustanu, a ne obavijeste nas nažalost nisu pomogli nego su u stvari odmogli ovaj projekt. Zato sve kumove molimo da razmisle mogu li održati obećanje.

Uplata donacije

Donacija se može uplatiti odjednom ili u više obroka do kraja školske godine, a može se uplati:
– na račun udruge u Hrvatskoj
– direktno na račun u Keniji
– internetom putem PayPal računa Malog doma registriranog s mail adresom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite biti školski kum/kuma javite nam se…

Ako procijenite da možete i želite pomoći kako bismo jednom od siromašne djece u ovoj misiji osigurali školovanje javite nam se na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hvala vam što ste došli na ovu stranicu i posvetili nam vrijeme kako biste saznali o St. Francis školi! Sve ostale informacije potražite na www.malidom.com