Svećenik dobio 6 mjeseci zatvora zbog blokiranja ulaza u kliniku za abortus

Katolički svećenik i "pro-life" aktivist fra Fidelis Moscinski osuđen je na šest mjeseci federalnog zatvora zbog blokiranja ulaza u ustanovu za planirani pobačaj postavljajući brave i lance na ograđeni ulaz, javlja CNA.

Sudac Steven Tiscione izrekao je ovu kaznu koja je maksimalna moguća za slučaj poput ovoga. Tako je, fra Fidelis osuđen zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa klinikama (FACE), koji nameće oštre kazne za ometanje pristupa ustanovi za pobačaje ili centru za trudnice.

"To sam učinio ... jer je Planned Parenthood organizacija koja se bavi ubijanjem", rekao je Moscinski sudcu, tražeći blažu kaznu kako su prenijeli iz pro-life organizacije Red Rose Rescue.

Iako je svećenik član Red Rose Rescuea, organizacija je naglasila da skupina nije sankcionirala njegov pokušaj blokiranja pristupa klinici za pobačaje. Red Rose Rescue je rekao da se članovi mogu uključiti u pro-life aktivizam izvan svoje organizacije, ali oni su jedini aktivisti koji to rade.

 "Svaki organizirani pobačaj koji se dogodi u prostorijama Planned Parenthooda namjerno ubojstvo nedužnog ljudskog bića, a ti "krvavi i nasilni činovi uzrokuju ozbiljnu duhovnu i psihičku štetu majci djeteta". "Sve moje akcije tada i sada usmjerene su isključivo na sprječavanje ubojstava bespomoćne djece i ranjavanja njihovih majki", rekao je za CNA.

Franjevac je također kritizirao FACE Act

"Ovaj pseudo-zakon nastoji prikriti čin ubijanja nerođene djece pod eufemističkim i orvelovskim jezikom 'njege za reproduktivno zdravlje',” rekao je Moscinski. "Nisam kriv za kršenje ovog zakona jer se ovaj zakon ne može smatrati ničim drugim osim ništavnim jer pokušava pružiti pravnu zaštitu radnjama koje su intrinzično zle i nepravedne."

Moscinski je od Tiscionea tražio da "donekle ublaži nepravdu koju je ovaj sud počinio", tako što će mu izreći najblažu moguću kaznu. Umjesto toga, sudac mu je izrekao najstrožu kaznu i kao opravdanje za nju naveo njegova prethodna uhićenja zbog pro-life aktivizma.

Inače, ovo nije prvi da je fra Fidelis uhićen zbog pro-life aktivizma, no ovo je prvi put da je proglašen krivim za kršenje FACE zakona. Naime, u srpnju 2022., franjevac je kliniku Planned Parenthood of Greater New York u Hempsteadu zatvorio na oko dva sata tako što je na ulaz stavio lance, a neke od njih prekrio ljepilom.

Nakon što su vatrogasci i policija prorezali brave, Moscinski je legao ispred ulaza kako bi spriječio automobile da uđu na vrata, a kako je navedeno u priopćenju američkog državnog odvjetništva.

Moščinski je i ranije bio uhićen zbog svog pro-life aktivizma, no ovo je prvi put da je proglašen krivim za kršenje FACE Acta. Prošle je godine uhićen zbog neovlaštenog upada u kliniku za pobačaje nakon što je u znak prosvjeda ušao u ustanovu i odbio izaći nakon što mu je naredilo osoblje, a potom i policija.

Ranije ovog mjeseca, državna tužiteljica New Yorka Letitia James podnijela je tužbu protiv organizacije Red Rose Rescuea kojom se želi zabraniti Moscinskom i drugim članovima Red Rose Rescuea da priđu na 30 stopa od klinike za pobačaje. Iako je Moscinski prekršio FACE Act nije bio dio Red Rose Rescuea, glavni državni odvjetnik naveo je taj incident kao jedan od incidenata koji opravdavaju tužbu.