Učiteljica iz Švedske: U školi me vrijeđaju da sam ‘prljava’ jer sam bjelkinja i kršćanka

Švedska učiteljica koja radi u stokholmskom predgrađu Järva koje nastanjuju pretežito migranti, izjavila je da je redovito izložena uznemiravanju i učeničkim uvredama zbog svoje rase i vjere, piše narod.hr.

Već nekoliko godina Järva, predgrađe glavnog grada Švedske, Stockholma, u fokusu je javnosti zbog učestalih pucnjava i sukoba bandi. Međutim, odnedavno Södertälje, gradić u blizini Stockholma, slovi kao najgori s nekoliko smrtonosnih pucnjava i osvetničkih napada u kratkom vremenu.

Sedam ubojstava – u gradiću od 100.000 stanovnika

“Södertälje je trenutačno područje koje je u Švedskoj prioritetno za policiju, kaže povjerenik Gunnar Appelgren u Expressenovom kriminalističkom podcastu Krimrummet, piše expressen.se

I Järva i Södertälje se prema procjenama policije smatraju posebno ranjivim i opasnim područjima.

Također, nešto više od 700 pucnjava u Švedskoj dogodilo se u blizini osnovnih škola u posljednje tri godine, prema pregledu SVT-a.

Uvrede, prijetnje i strah

Učiteljica koja je cijeli svoj profesionalni život radila kao učiteljica u Järvi, te se naviknula na nasilno i prijeteće radno okruženje, otkrila je da je nazivaju pogrdnim imenima i da svjedoči brutalnim tučnjavama.

“Razmišljala sam da nosim zaštitni prsluk. Svi drugi ga imaju. Čak i roditelji, koji dolaze na razgovore. Ništa čudno, ta škola je samo jedna od mnogih”, kaže.

“U školi mi učenici kažu da sam prljava. Pod ‘prljavim’ misle da sam bjelkinja i kršćanka.”

Kaže da su je učenici tražiti kod kuće nakon što ih je ukorila u razredu.

“Počeli su me uhoditi nekoliko puta nakon što sam radila navečer. Nije me baš briga, ali rekli su mi ‘budi oprezna’ i takve stvari.”

“U jednom trenutku jedan učenik i njegovi prijatelji došli su ispred mojih vrata”, kaže i nastavlja: “Čula sam kako su pokušali ući kroz vrata. Tada su stigle 53 SMS poruke da se pripazim, bilo je i mojih slika. Poslali su tekstove iz rap pjesama.”

Ne želi otići iz škole

Samo dobra plaća je to što je drži da radi i ugodno živi na ekskluzivnoj adresi.

Naime, 2019. švedska je vlada ponudila dodatnu plaću učiteljima koji rade u problematičnim područjima kao što je Järva kako bi ih privukla da ostanu raditi u tim područjima. Učiteljica je u razgovoru za Expressen napomenula da su neke njezine kolege tijekom godina dali otkaze zbog situacije u školi.

“Na poslu me nije strah, ali je neugodno. Plaće su vrlo visoke i to pomaže. Neće me natjerati da se maknem… Među djelatnicima postoje ljudi koji su dali otkaze, a među njima se, kaže, priča koga se treba čuvati. Tko ima opasne članove obitelji ili je sam opasan.”