Ustavni sud Turske podržava vladino protjerivanje devet stranih kršćana

Ustavni sud, najviši sud u Turskoj nedavno je presudio da vladino protjerivanje devet stranih kršćanskih vođa na temelju izvješća tajne službe ne krši njihovu vjersku slobodu.

Iako je devet vjernika legalno dobilo boravišnu dozvolu, njihove navodne misionarske aktivnosti potaknule su tursku Upravu za upravljanje imigracijom da primijeni član N-82 protiv spomenutih kršćana. Ovaj član označava strance kao "rizik za nacionalnu sigurnost" i sprječavaju ih da dobiju odobrenje za ulazak u Tursku, prenosi nedjelja.ba.

Devet protjeranih kršćana sada se mogu žaliti Europskom sudu za ljudska prava. “Svako ljudsko biće ima prirodno pravo slobodno prakticirati svoju vjeru,” rekla je McKenna Wendt, stručnjak za slobodu izražavanja u Međunarodnoj kršćanskoj zabrinutosti (International Christian Concern - ICC) te dodala:

“Ovo uključuje pravo na dijeljenje vjere sa svojim bližnjima. Odluka turskog Ustavnog suda da označi dijeljenje evanđelja kao 'prijetnju' nacionalnoj sigurnosti je pogrešna i krši međunarodno pravo o ljudskim pravima. Pohvaljujemo hrabrost šest sudaca koji nisu složili s ovom odlukom i molimo se za povoljan ishod ako se podnositelji žale Europskom sudu za ljudska prava.”

Odluka je najnoviji razvoj događaja koji ukazuje na napore Turske da obuzda rast kršćanstva unutar svojih granica. Procjenjuje se da oko 8 000 protestantskih kršćana čini više od 170 zajednica diljem Turske. Kršćani u Turskoj godinama su trpjeli progon, uključujući prisilne deportacije.

Prema podacima Udruge protestantskih crkava, 250 osoba je spriječeno ući u Tursku ili deportirano od 2019., uključujući američke državljane Matthewa Verna Blacka, Helmuta Franka, Amandu Jolyn Krause i Benjamina Charlesa Mclurea.

Više od 96% Turaka su muslimani, a manje od 1% su kršćani. Državne vlasti nastavljaju poduzimati korake kako bi kulturološki izbrisale kršćanstvo, piše persecution.org.

Komisija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF) nedavno je u svom godišnjem izvješću preporučila da Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a stavi Tursku na svoj Posebni nadzorni popis, koji uključuje zemlje s teškim kršenjima vjerskih sloboda.