(VIDEO) Čudo krvi sveca koja već 600 godina zapanjuje svijet ponovo se dogodilo

Krv svetog Januarija prešla je u tekuće stanje u ponedjeljak u Napulju, prenosi CNA.

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia podigao je ampulu s relikvijom mučenika iz 3. stoljeća u napuljskoj katedrali 19. rujna, otkrivajući kako je krv, na oduševljenje okupljenih vjernika, još jednom prešla u tekuće stanje.

“Značenje ove krvi koja, ujedinjenje s krvlju koju su prolili Krist i svi mučenici” da osim dobrog, lijepog i pravednog, uvijek pobjeđuje i ljubav.rekao je nadbiskup Battaglia.

Više od 2000 vjernika okupilo se u napuljskoj katedrali na blagdan sv. Januarija, gradskog sveca zaštitnika.

Čudo sa svečevom krvlju događa se tri puta godišnje: na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca te na godišnjicu erupcije obližnjeg Vezuva1631. godine.

U propovijedi je napuljski nadbiskup upozorio da se štovanje gradskog sveca ne svodi na puko praznovjerje.

“Malo je važno, moja braćo i sestre, hoće li se krv razrijediti ili ne; nikada nemojmo svesti ovo slavlje na proročanstvo s kojim se treba konzultirati,” rekao je Battaglia.

“Vjerujte mi, ono što je Gospodinu zaista važno, što od nas snažno traži naš biskup i mučenik Januarije, jest svakodnevna predanost stavljanju na ljubav”, dodao je.

Battaglia je također naglasio potrebu da se suočimo s "mafijaškom kulturom" južnotalijanskog grada. Rekao je da su "kancerozno zlo Camorre i mafijaške kulture, obrazovno siromaštvo i nezaposlenost" poput "kuge" za mlade ljude u Napulju, često ih tjerajući na emigraciju.

Nadbiskup je apelirao na katolike da pridonesu "obrazovnom paktu" koji je pokrenuo u Napulju prošle godine s ciljem da se dopru do mladih s konstruktivnim prilikama prije nego što budu uvučeni u organizirani kriminal.

„Narode Napulja, ono što vas čini veličanstvenima je vaša sposobnost da volite, ono što vas može učiniti takvima još više je crpiti iz izvora ljubavi koji je sam Krist: ne bojte se slijediti ga i veličati Gospodina za ono što on želi raditi u vama, u vašim mališanima, među vašim siromasima, za one koji sjede na marginama društva”, rekao je Battaglia.

 Podsjetimo, prema najstarijim liturgijskim dokumentima mučeništvo se sv. Januarija i njegovih drugova zbilo 19. rujna 305. za vrijeme Dioklecijanova progonstva. Godine 432. napuljski je biskup Ivan I. otkrio kosti svetog Januarija te ih pohranio u katakombama Capodimonte. Relikvije su sv. Januarija god. 831. odnesene u Benevent. Odande su pak god. 1154. dospjele u samostan Montevergine. I tek su god. 1497. opet vraćene u Napulj, gdje se i danas nalaze i štuju. Ime je sv. Januarija usko vezano uz povijest grada Napulja, kome je već stoljećima glavni zaštitnik. Radosni i tužni događaji u tisućljetnoj povijesti toga grada isprepliću se s imenom, štovanjem i čudom krvi sv. Januarija. To se čudo spominje tamo od god. 1389. Štuje se kao zaštitnik od kužnih i sličnih epidemija, a u južnoj Italiji, oko Napulja, smatraju ga općim zaštitnikom svih bolesti.