(VIDEO) Dječaci iz Rio de Janeira nastavljaju putem koji im je pokazao svećenik i misionar iz Hercegovine

Svjetsko nogometno prvenstvo održat će se ove godine od 14. lipnja do 15. srpnja na 12 stadiona u 11 ruskih gradova. Hrvatska nogometna reprezentacija svoje će utakmice u grupnoj fazi igrati u Kalinjingradu, Rostovu i Nižnjem Novogorodu.

I domovina i iseljeništvo bit će ujedinjeni u bodrenju naše reprezentacije, ali velika podrška stići će i od navijača iz dalekog Rio de Janeira gdje već gotovo pola stoljeća postoji nogometni klub mladih Brazilaca, piše Fenix-magazin.

Još prije dva mjeseca su objavili kratak video, koji je prenio i Fenix-magazin.de u kojem poručuju “Idemo Hrvatska”.

Riječ je o dječacima koji za klub igraju u poznatim kockastim dresovima i svugdje nose veliku hrvatsku zastavu. Klub se zove Vila Croácia Senador Camará. Osnovao ga je 60-ih godina prošloga stoljeća hrvatski svećenik i misionar iz Hercegovine Damjan Rodin. Htio je dječake koji vole igrati nogomet barem malo sačuvati od loših utjecaja života u faveli. Trener Diogo da Costa Raymundo bori se na sve načine da djecu makne s ulice i dovede u klub u kojem je danas oko 120 dječaka.

I svi znaju priču o ocu Damjanu koji je došao u siromašnu četvrt na sjeveru Rio de Janeira. Htio je djeci dati obrazovanje, želio je da njeguju religiju, naučio ih je voljeti sport, ali ih je i upoznao s hrvatskom kulturom. Otac Damjan je otvorio dvije škole za djecu, bolnicu, crkvu, ali i osnovao mali nogometni klub. Nazvao ga je “Brazil – Hrvatska” kako bi sačuvao uspomenu na svoju rodnu zemlju. Nakon njegove smrti, njemu u čast je ime kluba promijenjeno u Vila Croacia.

Vila Croacia je nastavila čuvati želje oca Damjana, prije svega micati djecu s ulice i čuvati njihove živote i njihovo djetinjstvo.