Wyoming postala prva država koja je zabranila medikamentozni pobačaj

Pružanje medicinskog prekida trudnoće kažnjivo kaznom do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 9000 dolara, javlja Aleteia.

Wyoming postala prva država koja je zabranila medikamentozni pobačaj

Republikanski guverner Mark Gordon potpisao je u petak zakon kojim bi bilo "nezakonito prepisivati, izdavati, distribuirati, prodavati ili koristiti bilo koji lijek u svrhu nabave ili izvođenja pobačaja bilo kojoj osobi".

Gordon je također rekao da će dopustiti da još jedna opsežnija mjera zabrane pobačaja postane zakon bez njegova potpisa. "Taj zakon, koji stupa na snagu u nedjelju, zabranio bi pobačaj pod gotovo svim okolnostima, što bi omogućivanje pobačaja učinilo kaznenim djelom", izvijestio je New York Times .

Izuzev bilo kakvih sudskih izazova, zabrana pobačaja medikamentima u Wyomingu stupit će na snagu 1. srpnja. Liječnici ili bilo tko drugi tko bude proglašen krivim za kršenje zakona bit će optužen za prekršaj, kažnjiv do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 9000 dolara. Zakon oslobađa trudnice od optužbi i kazni.

Zakon dolazi u trenutku kada druge države žele ograničiti pristup "pilulama za pobačaj", a savezni sudski postupak osporava prvotno odobrenje Uprave za hranu i lijekove za lijekove prije 20 godina.

Prema mainstream medijima, lijekovi za pobačaj sada su najčešći način na koji žene prekidaju trudnoću.

To je općenito metoda u dva koraka koja uključuje mifepriston, koji nerođenom djetetu uskraćuje potrebne hranjive tvari i hormone potrebne za održavanje trudnoće, i misoprostol, koji uzrokuje kontrakcije da izbaci mrtvo dijete iz majčine utrobe.

Ograničenja protiv medikamentoznog pobačaja već su uključena u zabrane svih oblika pobačaja u mnogim državama, donesene ili oživljene nakon odluke Dobbs protiv Jacksona koja je poništila Roe protiv Wadea . No neki su pokrenuli posebne zabrane, uključujući Teksas, gdje zakon ne samo da bi zabranio korištenje lijekova, već bi zahtijevao od pružatelja internetskih usluga da blokiraju informacije o njima.

Iowa je također uvela zabranu pobačaja medikamentima 2023., ali prijedlog zakona nije stigao na glasovanje prije završetka zakonodavne sjednice. Čini se da sličan prijedlog na Havajima, demokratskoj državi, neće uspjeti.