Zbog sankcija 60 tisuća djece u Sjevernoj Koreji moglo bi umrijeti od gladi

Najmanje 60 tisuća sjevernokorejske djece će ove godine pretrpjeti akutnu pothranjenost koja može dovesti do smrti – upozorio je UNICEF ističući da međunarodne sankcije koje su nametnute Sjevernoj Koreji pogoršavaju humanitarnu situaciju tako što usporavaju dostavu pomoći, javlja agencija AsiaNews.

Izvršni ravnatelj UNICEF-a, Omar Abdi, priopćio je kako je humanitarna pomoć izuzeta od sankcija, ali ono što se događa jest da su banke i tvrtke koje opskrbljavaju ili šalju dobra u tu zemlju vrlo oprezne. Ne žele riskirati da ih se smatra krivima za kršenje sankcija. A to za posljedicu ima da prijevoz materijala i pomoći postaje sve teži i teži te traje duže, osobito kad je riječ o unošenju novca u zemlju. Osim toga, zbog kaznenih mjera, cijena goriva je porasla za 160%, javlja Radio Vatikan.

Ravnatelj UNICEF-ova svjetskog programa za izvanredne situacije, Manuel Fontaine, rekao je da predviđaju kako bi ove godine 60 tisuća djece moglo pretrpjeti tešku pothranjenost koja bi mogla dovesti do smrti. Riječ je o nedostatku proteina i kalorija – objasnio je Fontaine.

UNICEF je jedno od malenog broja međunarodnih tijela koja imaju pristup toj izoliranoj zemlji u kojoj je od sredine 90-ih godina prošloga stoljeća teška glad usmrtila više od 3 milijuna ljudi. Nedavno je i Zaklada „Eugene Bell“, koja pomaže i podupire oko 1000 oboljelih od tuberkuloze u Sjevernoj Koreji, uputila apel zbog humanitarne situacije u toj zemlji.