10 zadivljujućih istina o snazi Euharistije

To je "djelo i dar Presvetoga Trojstva"

Euharistija dolazi k nama kao djelo i dar cijeloga Presvetog Trojstva – Raniero Cantalamessa, OFM

Nedavno mi je jedna prijateljica rekla da je njen otac pomogao majci u zamornim kuhinjskim zadacima. Jedina stvar koju mu se svidjela bilo je čišćenje oraha od ljuski i razvrstavanje u vrećice koje bi poslije podijelili prijateljima. Otac moje prijateljice nedavno je preminuo. Nekoliko mjeseci kasnije posegnula je u zamrzivač kako bi izvadila nekoliko oraha od kojih je inače pravila kruh od banana. Dok je gledala u vrećicu s orasima, shvatila je, iako je njezin otac otišao, ostavio joj je hranu za njeno životno putovanje.
U tom trenutku, moja prijateljica iznanada je dobila dublje razumijevanje Euharistije. Isus je znao da će uskrsnuti i uzaći na Nebo, ali ostavio je svoje sljedbenike nečim da ih hrani, a ne samo zemaljsku hranu, već svoje tijelo i krv.

Čuva nas.

Brine se za nas.

Imamo Nebeskog oca koji poznaje svaku našu potrebu i koji prelazi velike duljine kako bi nam dao ono što nam je potrebno. Euharistija je hrana koja nadilazi običnu svečanost i nalazi svoju snagu i svoju bit u djelovanju samoga Presvetoga Trojstva. Naš svakodnevni kruh nije samo simbol ili obična zemaljska namirnica, nego istinska duhovna hrana: pravo tijelo i krv našega Spasitelja Bogočovjeka.

Euharistija je hrana koja nadilazi sam obred i nalazi svoju snagu i smisao u djelovanju samoga Presvetoga Trojstva.

Evo nekoliko čudesnih Euharistijskih učinaka:

1. Sjedinjenje s Isusom Kristom: Primanje Isusa u euharistiji sjedinjuje ljudsku narav s Kristovom. Sv. Ćiril Aleksandrijski opisuje da je to slično "kada se rastopljeni vosak spoji s drugim voskom". Kršćansko putovanje je put prema tome kako postati nalik Kristu, "prebivati u njemu" i on u kršćaninu. Euharistija je sredstvo da se to dogodi.

2. Uništava manje grijehe: Euharistija uništava, odnosno uništava oprostivi tj. manji grijeh. Uništava! Putem grijeha, gorljivost naše ljubavi može biti prigušena. Ali kada primimo svetu hostiju ujedinjeni smo sa samom Ljubavlju, koja spaljuje tragove naših manjih grijeha i ostavlja nas čistima i spremnima početi iz početka.

3. Štiti nas od smrtnoga grijeha: S obzirom da se trebamo suzdržavati od primanja euharistije kada smo svjesni da smo u stanju smrtnoga grijeha, to znači da ju trebamo primati što češće kada smo u mogućnosti jer nas to onda čuva od teškoga grijeha. To je kao da snaga euharistije pere manji grijeh u našim dušama te nas onda prekriva zaštitnim plaštem koji nam pomaže držati se podalje ozbiljnih grijeha.

4. Osobni odnos s Isusom: Mnogi kršćani govore o važnosti osobnoga odnosa s Isusom, što je točno. Ali u prvom redu mi u Euharistiji imamo intiman odnos s Osobom Isusa Krista. Papa Benedikt XVI. jedanput je naglasio ovu vezu:

Danas postoji potreba ponovno otkriti da Isus Krist nije samo privatno uvjerenje ili apstraktna ideja, nego stvarna osoba čiji je dio ljudske povijesti sposoban obnoviti život svakoga čovjeka i žene. Dakle, euharistija, kao izvor i vrhunac života i poslanja Crkve, mora biti prevedena u duhovnost, u život življen 'prema Duhu'“ (Sacramentum Caritatis, 77).

5. Daje život: Prema Katekizmu Katoličke Crkve, euharistija „čuva, povećava i obnavlja život milosti primljen na krštenju“ (KKC 1392). Drugim riječima, primanje euharistije povećava život milost koji je već prisutan u nama. Zvuči čak i bolje od izleta u toplice!

6. Sjedinjenje s Tijelom Kristovim: Budući da smo kroz euharistiju usko sjedinjeni s Kristom, to znači da smo stoga bliži i svim ljudima koji primaju euharistiju. Ovaj je sakrament poput ljepila koji nas ujedinjuje s Kristom i svom našom braćom i sestrama u Crkvi.

7. Vodi nas siromašnima: Riječi Sv. Ivana Zlatoustog posramljuju one koji odlaze s euharistijskoga stola bez ikakve brige za Krista u siromašnima:

Kušali ste Krv Gospodinovu, a sada ne prepoznajete svoga brata… Time obeščašćujete ovaj stol, kada ne sudite dostojno da podijelite hranu koju je netko smatrao dostojnom da bude dijelom ovoga obroka. Bog vas je oslobodio svih grijeha i pozvao ovdje, ali niste postali milosrdniji.“

8. Duhovna utjeha: Sveta pričest je predokus rajske radosti tako da može proizvesti radost u nama kada iskusimo stvarno sjedinjenje s Bogom. Ako osjetimo da su nas porazile životne poteškoće, možemo primiti Euharistiju, naš izvor radosti i zatražiti od Gospodina da nas ispuni svojom utjehom i mirom.

9. Daje nam mir: Na Sinodi o Euharistiji 2005. godine, biskupi su raspravljali kako je primanje euharistije u ratom razorenim područjima preobrazilo Božji narod i dalo mu poticaj da traži mir te su rekli:

Zahvaljujući euharistijskim slavljima, narodi zahvaćeni ratom postali su sposobni okupiti se oko Riječi Božje, čuti proročku poruku o obnovi kroz milost praštanja, i primiti milost obraćenja koja ih osposobljuje podijeliti isti kruh i kalež“ (Propositio, 49).

10. Pruža središnju točku za naše živote: Ako smo uistinu razumjeli nutarnju narav euharistije, usredotočit ćemo svoje živote oko svete pričesti. Ne postoji ništa važnije što se može dogoditi u našim životima. Nijedna nogometna utakmica, ili okupljanja na izletima. Ništa nije važnije od našega tjednoga sastanka kako bismo primili lijek Liječnika duša, Isusa.

Svi ti čudesni učinci i više mogu biti tvoji već ove nedjelje! Ili bolje, pokušajte ići na svakodnevnu Misu ako je ima negdje u vašoj blizini.

No, zapamtite da vaš stav prema primanju Euharistije može odrediti koliko ste otvoreni prema njenim moćnim učincima. Stoga, budite puni poštovanja, usredotočeni i molite Boga da vam, kroz snagu Euharistije, dadne sve milosti koje su vam potrebne u vašem životu upravo sada. Kao dobar Otac, on će vas uslišati.

Preveo medjugorje-info.com/Aleteia