15. srpnja 1945. „Šaljem vas u krvavu kupelj“ – riječi kojima je Alojzije Stepinac zaredio mladog Franju Kuharića

Nakon završetka rata, u vrijeme kada je oružje utihnulo u cijeloj Europi i kada se antifašistička i demokratska Europa radovala miru, Tito i njegovi partizani počeli su svoj krvavi ubilački pir.

Na današnji dan 1945. godine zaredio je u zagrebačkoj katedrali nadbiskup bl. Alojzije Stepinac mladog Franju Kuharića za svećenika. Kuharić je tada imao 22, a bl. Alojzije Stepinac 47 godina. Zanimljivo je da su njih dvojica rođena u istom kraju, oko naselja Krašić. Naime, Stepinac je rođen u Brezariću tik pokraj Krašića, a Kuharić u Gornjem Pribiću s druge strane Krašića. Udaljenost ta dva sela je jedva koji kilometar. Taj kraj naziva se ponekad i „Dolinom kardinala“, piše Narod.

Prilikom zaređivanja svećenika na današnji dan bl. Alojzije Stepinac poručio im je: “Šaljem vas u krvavu kupelj”.

Već 1. studenog iste godine  stupio je Franjo Kuharić u službu kapelana u župi Radoboj u Hrvatskom zagorju. Ondje je ostao deset mjeseci. Nakon toga postavljen je za upravitelja župe Rakov potok i Pavučnjak (između Zagreba i Jastrebarskog). Nažalost, ubrzo je ubijen župnik iz susjedne župe Sveti Martin pod Okićem, velečasni Pavao Bedenik, koji je također bio mlad svećenik.

Kuharić je tada postao upraviteljem i te župe. Već 1947. godine izveden je u tom kraju neuspio atentat i na samog Franju Kuharića, čime su se ispunile spomenute riječi bl. Alojzija Stepinca. Nakon završetka rata, u vrijeme kada je oružje utihnulo u cijeloj Europi i kada se antifašistička Europa radovala miru, Tito i njegovi partizani počeli su svoj krvavi ubilački pir. Titova vojska ubila je u mirnodopsko vrijeme nekoliko stotina katoličkih svećenika u Hrvatskoj, Sloveniji (ubijeno 220 katoličkih svećenika), Bosni i Hercegovini, te hrvatskim mjestima Bačke i Srijema, a ubojstva su trajala godinama nakon rata.

Već za vrijeme rata ubijeno je nekoliko stotina svećenika, tako da broj ubijenih svećenika na području bivše Jugoslavije od strane Titovih zločinačkih horda gotovo tisuću, što je vrlo visoki broj s obzirom da je ukupno bilo nekoliko tisuća svećenika uopće. Najmlađa žrtva bio je 12-godišnji sjemeništarac Ivan Skender, a najstariji 83-godišnji don Vide Putica.