Dolores Hart - poljubila je Elvisa Presleya i otišla u ... samostan!

Nezaboravan poljubac s Elvisom Presleyem, holivudska karijera, naslovnice u časopisima ...ali, je li to bilo dovoljno za učiniti čovjeka sretnim?

Za Dolores Hart bilo je premalo, piše Aleteia.

Rođena je kao Dolores Hicks 1938. godine, ali je promijenila ime kad je počela dobivati filmske uloge, a to je bilo vrlo rano. Karijeru je započela s Elvisom Presleyjem u filmu Loving you.

Ne samo da je mogla nastupati zajedno s idolom mnogih tinejdžera, već ju je poljubio na platnu. Upitana u intervjuu o tome kakav je bio poljubac, ona je odgovorila: "Poljubac na zaslonu je ograničen na maksimalno 15 sekundi, ali ovaj traje već 40 godina." Dugo za redovnicu, možda ste pomislili. Sestri Dolores sigurno ne manjka smisla za humor.

dolores-hart-2.jpg

FOTO Northwest Catholic/Filmski poljubac Dolores Hart i Elvisa Presleya

Danas 81 - godišnja časna sestra, bila je nekoć doista prava ljepotica. Zvali su ju drugom Grace Kelly. Baš u tom filmu Elvis Presley se prvi put poljubio na filmu s nekom djevojkom, a bila je to upravo Dolores. Odigrala je još 9 većih uloga u idućih pet godina, u kojima su joj partneri bili Stephen Boyd, Montgomery Clift, George Hamilton i Robert Wagner.

Bila je i zaručena i umalo se udala i bila na pragu zavidne karijere, kad je s 24 godine odlučila sve napustiti i najavila da odlazi u časne sestre.

Kako je kasnije objasnila, prekretnica je bila uloga u filmu 'Franjo Asiški' u kojem je dobila ulog svete Klare asiške. Tijekom snimanja filma u Italiji, srela je i papu Ivana XIII. Inače poznat po svojoj dobroti, jednostavnosti i duhovitosti, papa je s njom razmijenio nekoliko rečenica: - Predstavila sam mu se i rekla: - Ja sam Dolores Hart, glumica koja igra Klaru Asišku, na što mi je on uzvratio:'Ne, ti jesi sveta Klara asiška!'

Kako je rekla, shvatila je tu rečenicu kao sudbonosni znak. Njezina obitelj, prijatelji i brojni fanovi ostali su u šoku i nevjerici, pa su čak bili i bijesni.

''Jedan prijatelj slao mi je još godinama nakon što sam se zaredila ogorčena pisma, nastojeći me odgovoriti od 'odustajanja od života', kako je nazvao moju odluku. Samo sam mu odgovorila: 'Da si čuo ono što sam ja čula, i ti bi mi se pridružio!''

MOLITVA U HOLLYWOODU

Dolores je bila ustrajna u molitvi od malih nogu. Osobito u molitvi za ostvarenje snova u glumačkom životu. U filmu "Bog je veći od Elvisa", sjeća se da je, dok je živjela u Hollywoodu, često ustajala u šest sati kako bi sudjelovala na misi i primila pričest prije snimanja.

"Također sam molila za ulogu u filmu "Loving You", prisjeća se danas ova benediktinka. Dolores je od tada postala velika zvijezda. Pojavljivala se u društvu slavnih i bogatih ličnosti Los Angelesa.

Međutim, ona nije izgubila svoje unutarnje vrijednosti za razliku od mnogih slavnih osoba. Godine 1957., dok je na Broadwayu igrala ulogu u predstavi „The Pleasure of His Company“ za koju je bila nominirana za nagradu Tony, Dolores se počela osjećati preopterećenom poslom. Njezin prijatelj joj je savjetovao da se odmori kod sestara benediktinki u , u Connecticutu, u opatiji La Regis.

Dolores se isprva nasmijala toj ideji, tvrdeći da se tamo ne može odmoriti ali nakon što ju je ipak uvjerio, Dolores je naposljetku popustila. Iz njezinih uspomena saznajemo da je ovo putovanje bilo od velike važnosti u njezinu životu. Prvi put se uspjela suočiti sa samom sobom. Njeno srce bilo je ispunjeno mirom. Istina je da je nakon nekoliko dana morala otići, ali puna uvjerenja da će se ondje vratiti.

„Željela sam ući u samostan kako bih pronašla Boga. Naravno, nije me čekao s druge strane vrata – mislim na neki način jest, ali ne onako kako sam zamišljala“, prisjeća se Dolores.

Osim uspješne karijere, pronašla je ljubav i veliki oslonac u Don Robinsonu. Don se prisjeća kako se odmah zaljubio u Dolores, pronašavši sjajnog partnera za smijeh, šale i život. Bila je potpuno drugačija od ostalih djevojaka i na prvi pogled je osvojila njegovo srce.

No, Dolores je utjehu i mir pronalazila samo u benediktinskom samostanu. Vraćala se u Reginu Laudis mnogo puta.

Njihovi životni planovi o vjenčanju, životu u dvoje i zasnovanju obitelji nisu se ostvarili.

Jedne večeri nakon objave zaruka, njezin zaručnik Don Robinson osjetio je da je srce vuče drugdje i rekao joj da bi bilo dobro da to riješi prije nego što se vjenčaju.

Iako je njezin zaručnik vrlo teško primio odluku da postane redovnica, poštovao je njezinu odluku. Don joj je ostao vjeran dugi niz godina, točnije 47.
Do kraja života posjećivao ju je u samostanu, nikada nije zasnovao obitelj i nije se ženio.

Sama Dolores razdoblje odabira životnog puta sjeća se kao vrlo teškog. Nije mogla nikome objasniti što se događa u njezinom srcu. Kako objasniti Božje djelovanje? Kako objasniti tu milost koju je osjećala?

Spakirala je torbe, napustila Hollywood i otišla u Connecticut gdje se susrela s majkom Abbe kako bi razmotrila mogućnost da se posveti redovničkom zvanju. “Postalo mi je jasno da me srce upravo vuče u samostan”, rekla je.

dolores-hart-zavjeti.jpg

FOTO Northwest Catholic/Sestra Dolores na polaganju redovničkih zavjeta

U lipnju 1963. pridružila se benediktinskom redu u opatiji Regina Laudis u gradu Connecticut.

Tamo je našla svoju sreću i mir. Iako joj je bilo jako teško pjevati sedam puta dnevno, radila je u vrtu i dijelila kupaonicu ... s deset žena.

Godine 2012. Dolores Hart sve je ispričala u dokumentarnom filmu koji je ušao u konkurenciju za Oscara.

dolores-hart-1.jpg

FOTO FACEtoFACE / REPORTER Sestra Dolores na dodjeli Oscara u Hollywodu, 2012

“Volim to usporediti s padom s 20-erokatnice jer upravo sam se tako osjećala prve noći kad sam ušla u samostan“, opisala je majka Dolores u intervjuu za američku televiziju EWTN.

Kad joj je dugogodišnji prijatelj Richard DeNeut još prije 10 godina predložio da napiše memoare, kaže da se bojala da neće imati ni vremena niti dovoljno sjećanja o svim divnim stvarima koje su joj se dogodile. No, DeNeut nije odustajao i govorio joj je da će to biti važna priča.

Kad je knjiga bila gotova, našli su se pred novim izazovom jer su izdavači željeli da knjiga počne s njezinom ulogom u filmu“Loving You” iz 1957. u kojem je glumila s Elvisom Presleyom.

U to vrijeme još je jedna glumica June Haver punila novine svojim odlaskom kod časnih sestara u Kansas, no predomislila se nakon nekoliko mjeseci. Kako bi izbjegla sličan publicitet, Hart je odlučila da svoju odluku neće reći nikome dok konačno ne položi zavjete.

“Bilo je to teško vrijeme, nisam mogla prihvatiti nikakve ugovore ni poslove, a opet nikome ništa nisam mogla reći. S druge strane, stalno sam se preispitivala je li to zaista ono što želim. Napustila sam svijet koji znam da bi ušla u jedan novi, produhovljeniji“, napisala je u knjizi.

Majka Dolores kaže da je oduvijek htjela biti glumica, ali da ju je pozvao Bog.

Danas, 50 godina kasnije, majka Dolores vodi opatiju te kaže da je bila uspješna glumica upravo zbog Božjeg dara – slušanja.

“Kad sam konačno došla u Regina Laudis, dirnulo me prvo pravilo reda sv. Benedikta koje kaže – slušaj kćeri, sine, glas svoga Gospodara uhom svoga srca.“

Knjiga se zove “The Ear of the Heart: An Actress’ Journey from Hollywood to Holy Vows” (Uho srca: Putovanje glumice od Hollywooda do svetih zavjeta”).

Prevela: Maja Polak /priredio Medjugorje-info.com