Mr. psih. Kristijan Kraljević: Djeca socijalne vještine najviše uče od roditelja

U emisiji OAZA ŽIVOTA koju uređuje i vodi Višnja Spajić, u četvrtak 7. listopada 2021. gostovao je 31-godišnji mr. psihologije Kristijan Kraljević iz Širokog Brijega.

Povod njegovom gostovanju bio je Tjedan psihologije u Hercegovini 2021 (TSPUH 2021) koji se održavao od 4.-10. listopada 2021. u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina (PPH) i ogranka Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine (DPFBIH), a sve povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada.

U emisiji OAZA ŽIVOTA, psiholog Kristijan govorio je na temu RAZVIJANJA SOCIJALNIH VJEŠTINA na vrlo zanimljiv način obrađujući je iz perspektive psihologa, ali i vjernika i roditelja. Emisija obiluje konkretnim odgojnim savjetima i primjerima za roditelje, ne samo s teorijske strane nego i konkretnim primjerima iz Kristijanova obiteljskog života.

Svaka vještina nosi u sebi nešto što se zove bol. Bol i trpljenje nam pomažu da rastemo i više spoznamo sami sebe. Zato Isus kaže da svatko treba prigrliti svoj križ.

Dijete svu svoju spoznaju dobiva preko mikro sredine (obitelj) i makro sredine (vrtić, škola, okolina…). Posebno je važan primjer roditelja, ne ono što oni govore, nego kako rade, žive, odnose se, surađuju…

Važno je također naučiti dijete da je BOL sastavni dio života. Npr. Vraćate se kući i do stana imate 20-tak stepenica. Dijete plače da ne želi hodati. Što ćete učiniti? Ako kažete, hajde ti to možeš, velik si, imaš ruke i noge, zdrav si i dijete se samo popne – ono će naučiti kako ono samo svojim rukama i nogama sve može. Ako ga vi, s druge strane, svaki puta uzmete i ponesete do stana, naučit ćete ga da se za ništa u životu ne mora truditi jer uvijek ima mama, tata ili netko koji će njegov problem riješiti… Stvarate jakog ili slabog čovjeka.

Ovo su samo neke od Kristijanovih misli, a još puno ovakvih lijepih primjera poslušajte u emisiji OAZA ŽIVOTA na linku: