O. Wosko: „Blaženi Alojzije Stepinac za mene je svetac"

Poljski redovnik o. Andrzej Wosko, član Družbe Svećenika Srca Isusova i župnik u Kutinskoj Slatini, prvi puta u hrvatskom eteru, u programu Hrvatskoga katoličkog radija, svjedoči o svetosti našeg blaženika kardinala Alojzija Stepinca. R

Razgovor se emitira u sklopu posebnog programa kojim HKR obilježava 20. obljetnicu beatifikacije bl. kardinala Alojzija Stepinca.

O. Andrzej Wosko svoje je svećeništvo u Hrvatskoj predao pod zaštitu bl. Alojzija Stepinca, kao i gradnju crkve na zagrebačkoj Trnovčici. Službu prvog stalnog župnika u župi bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini vidi kao nagradu ali i obvezu da se bl. Stepincu oduži za primljene milosti.

Sa Stepincem se upoznao slučajno, no, kako kaže, ‘za Boga ne postoje slučajnosti’. Na putovanje iz Austrije u Hrvatsku krenuo je 1986. godine s knjižicom o kardinalu Stepincu. Da mu je policija tadašnje komunističke vlasti pri pretresu na graničnom prijelazu pronašla knjižicu, Zagreba nikada ne bi vidio. Upoznavajući se sa Stepincem povezao je njegovo biskupsko geslo “U tebe se Gospodine uzdam” sa sv. Faustinom Kowalskom i Božjim milosrđem. Stoga je svoje svećeništvo predao pod zaštitu bl. Alojzija Stepinca, kao i gradnju crkve na zagrebačkoj Trnovčici. U zahvalu za primljene milosti, u crkvi u Trnovčici postavljen je prvi blaženikov reljef u Hrvatskoj. Za trenutnu službu prvog stalnog župnika u župi bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj slatini ističe da je nagrada, ali i obveza da se blaženiku oduži za sve primljene milosti.

„Mogu reći da je u mojem životu Stepinac na djelu svaki čas. Volim redovito doći u zagrebačku katedralu na njegov grob, dotaknuti se groba, kleknuti, uzeti sličicu koje se tamo nalaze, i izmoliti molitvu za njegovo proglašenje svetim. Kratko sjednem u klupi i pomolim se, i tada redovito molim svoju molitvu: Gospodine Bože, molim Te da ovaj tu blaženik Alojzije Stepinac bude uzdignut na oltar svetosti. Tebe molim Gospodine, usliši nas! To izmolim tri puta, i to je moja redovita molitva. Kroz cijeli život vidim da me prati zagovor blaženog Alojzija – sveca”, ističe o. Wosko.

Također naglašava da ga je „blaženi Alojzije doveo u Hrvatsku, podupirao rad u gradnji i izdavaštvu, različitim susretima i hodočašćima”. “Sada sam došao u Kutinsku Slatinu, tu još treba nešto učiniti, dovršiti crkvu, okoliš i ulaz u crkvu i slično… Mislim se – prije si čekao da te blaženik zagovara, primio si puno, a sada mu vrati barem jedan posto”, kaže o. Wosko. Cjelovita emisija može se poslušati OVDJE