Vedran Politeo: U pitanju pobačaja zanemaruje se oca, a svjetovni mediji naglašavaju da je to isključivo ženino pravo

O iscjeljenju rana pobačaja u HKR-ovoj emisiji “Argumenti” u ponedjeljak govorili su provoditeljica programa “Oprostom oslobođene” Lidija Dugan, promicatelj programa “Iscjeljenje očeva srca” Vedran Politeo i majka s iskustvom spontanog pobačaja Marija Petričević, prenosi HKM.

Bog liječi rane
Lidija Dugan objasnila je da je poticaj za program “Oprostom oslobođene” bila inicijativa “40 dana za život” tijekom čijeg provođenja su joj prilazile žene ranjene iskustvom pobačaja kako bi pronašle utjehu.

“Kako sam bila voditeljica inicijative ‘40 dana za život’ i kako smo predstavljali inicijativu po gradovima i župama počele su nam prilaziti žene koje su željele sudjelovati u inicijativi, ali im je to bilo preteško. Tada su nam se povjerile da su imale iskustvo pobačaja, prvo su dolazile žene s iskustvom namjernog pobačaja, a kasnije i žene s iskustvom spontanog pobačaja. Iz tog razloga nekako je došlo i do začetka programa” kazala je Dugan.

Marija Petričević žena je koja ima iskustvo spontanog pobačaja. To je za nju bio jedan od najtežih životnih trenutaka, ali i Božja intervencija u njezinom životu kojom ju je vratio u svoje krilo.

“Program je za mene bio jedno duboko duhovno iskustvo i upravo ono što mi je u tom trenutku trebalo. Nakon spontanog pobačaja imala sam podršku obitelji i prijatelja, ali sam shvatila da jedino Bog može izliječiti tu moju ranu. Iako imam teoretskog i teološkog znanja jer sam magistra teologije iskustvom spontanog pobačaja Bog me, kako volim reći, kao malo dijete vratio nazad k sebi. Pustio me da padnem i kroz to me vratio nazad u svoje krilo”, istaknula je Petričević.

“Ako kao društvo izgubimo obitelj, izgubili smo sve”

Vedran Politeo naglasio je da se u današnjem društvu premalo govori o ulogama oca i majke u obitelji te da kod pobačaja ne pati samo majka već bol proživljava i otac.

“O ulogama oca i majke u današnje vrijeme jako se malo priča, a svjetovni mediji kod pitanja pobačaja naglašavaju da je to isključivo ženino pravo i odluka, zanemarujući pravo oca da zaštiti svoje dijete. Ne priča se dovoljno ni o situaciji kada je otac taj koji vrši pritisak na majku da napravi pobačaj što ima veliki utjecaj jer u većini slučajeva kada otac prihvati odgovornost i bude podrška majci ona ne odluči napraviti pobačaj”, ističe Politeo.

Naglasio je kako je važno da kao društvo ponovno prihvatimo obitelj kao najvažniju zajednicu koja je temelj društva.

“Po statistici najveći broj pobačaja bude treće dijete u braku ili vezi, a razlog takvog pobačaja je da obitelji trenutno ne odgovara imati dijete. Uloga oca u takvoj situaciji je obraniti život, zaštititi svoje nerođeno dijete, ali i svoju rođenu djecu jer nakon iskustva pobačaja stradava cijela obitelj. Javlja se svijest kod roditelja da njihovo dijete ne živi jer su odabrali svoj komfor, a ne život svoga djeteta. Važno je da zaštitimo naše obitelji od ovakvih iskustava jer ako kao društvo izgubimo obitelj, izgubili smo sve”, ističe Politeo.

Nitko kroz iskustvo pobačaja ne treba prolaziti sam

Dugan je objasnila da je najveći problem liječenja postabortivnog sindroma što ga se u današnjoj medicini ne priznaje.

“Liječi se posljedica, a ne pronalazi se uzrok samog problema”, kazala je Dugan.

Petričević je naglasila da ih je kao obitelj iskustvo spontanog pobačaja još više povezalo jer su se naučili nositi s njim na pravi način.

“Osjećaj tuge koji sam prolazila nakon drugog spontanog pobačaja bio je ogroman, ali nekako uz podršku obitelji još smo se više svi povezali i ojačali. Tek nakon tog spontanog pobačaja bila sam u potpunosti svjesna da u trudnoći u meni raste živo biće, novo Božje stvorenje i to je predivna spoznaja. Želim potaknuti sve žene i muškarce da se prije svega otvore životu, a ako u srcu nose rane pobačaja da potraže pomoć jer kroz takvu traumu ne trebaju prolaziti sami”, naglasila je.

Duhovne vježbe oprostom oslobođene po prvi puta će se ove korizme održati u Sinju u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske od 23. do 26. ožujka.