Arheolozi pronašli biblijske izvještaje povezane s kraljem Ezekijom

Nedavno proučavani ostatci drevnog grada Lachisha donijeli su nove dokaze o povijesnoj važnosti biblijskog teksta.

U siječnju su arheolozi koji rade na iskopinama u nacionalnom parku Tel Lachish, 40 kilometara jugozapadno od Jeruzalema, pronašli ostatke drevnog oltara za kojeg se vjeruje da je star 3000 godina.

Nacionalni park Tel Lachish nalazi se na mjestu drevnog grada Lachisha, naprednog i utvrđenog grada spomenutog u Bibliji najmanje dvadeset puta kojeg su uništili Asirci oko 700. godine prije Krista.

Istraživači su prije nekoliko godina otkrili ostatke drevnih vrata u Lachishu. Ta vrata koja su izgrađen au razdoblju između 1000. i 600. godine prije Kriste od posebne su važnosti jer su se tamo odvijala neka događanja. Najvjerojatnije su neka od ovih vrata sadržavala i oltar.
Prema članku objavljenom u „Christian News“ arheolozi su zaključili da su rogovi s oltara bili namjerno odsječeni što potvrđuje događaje opisane u Drugoj knjizi o Kraljevima povezane s Ezekijevim vjerskim reformama: „On je uklonio uzvišice, srušio je stupove, sasjekao je ašere i razbio zmiju od mjedi koju bijaše načinio Mojsije.“

Sa'ar Ganor, voditelj iskopavanja, u izjavi je objasnio da je najzanimljivije to što su rogovi na oltaru bili namjerno okrnjeni. – To je najvjerojatnije dokaz vjerskih reformi koje se pripisuju kralju Ezekiju za čijeg su vremena vjerski obredi bili centralizirani u Jeruzalemu dok su ostala vjerska središta bila uništena. – nastavio je Sa'ar Ganor.

Arheolozi su također otkrili kamene WC-ee strateški smještene u jednu od odaja. Navjerojatnije je tamo bio smješten kako bi omalovažio oltar. Kako je objašnjeno u članku „Christian News-a“ ovo je prvi arheološki pronalazak koji potvrđuje taj fenomen.