Dvije ranosrednjovjekovne crkve otkrivene u Eritreji

Srednjovjekovne crkve, koje su nekada bile dio Kraljevstva Aksun, potječu iz 5. stoljeća.

Tim arheologa koji radi u sjeveroistočnoj afričkoj državi Eritreji pronašao je ostatke dviju ranosrednjovjekovnih crkava, javlja Aleteia.

Obje su pronađene među ruševinama drevnog grada Adulisa koje leže u modernom eritrejskom gradu Zula. Jedna od njih je katedrala koja se nalazi u blizini središta drevnog grada, a druga, koja se nalazi istočnije od gradske luke, uključuje razrađeni prsten stupova koji dokazuje da je crkva nekada imala kupolu.

Iako su ove dvije crkve prvi put otkrivene 1868. odnosno 1907. godine, do sada nisu bile predmet pomnijeg istraživanja. Sada, više od stotinu godina nakon što su ove dvije crkve prvi put otkopane, arheolozi su ih uspjeli istražiti modernim tehnikama te je tek sada otkriveno da su izgrađene već u 5. stoljeću, što znači da su pripadale Kraljevstvu Aksum.

Kraljevstvo Aksum vladalo je teritorijem koji je pokrivao veći dio moderne Eritreje, Etiopije, Sudana, Džibutija, Jemena i Saudijske Arabije, od 1. do 10. stoljeća. Kršćanstvo se proširilo u kraljevstvo u 4. stoljeću nakon obraćenja kralja Ezana. Kako je navedeno u članku koji je objavio Medievalists.net, ovo otkriće je važno upravo zbog toga što „postoji vrlo malo fizičkih dokaza ove rane faze pokrštavanja […] Istraživanje ovih dviju crkava pomaže popuniti tu prazninu.” U članku je također pojašnjeno i da dr. Gabriele Castiglia, sa Papinskog instituta za kršćansku arheologiju, vodi tim koji provodi istraživanje starosti obje crkve metodom radiokarbonskog datiranja, a prikupljeni podaci podupiru napore tima da shvati važnost ovih građevina i ulogu koju su mogle imati u postupnoj tranziciji religije na Somalijskom poluotoku.

Označeno u