Egipatski krijumčari otkrili ostatke drevnog kršćanskog grada

Nakon što su uhitile skupinu kriminalaca koji su iskopavali zemljište u južnom Egiptu sredinom ljeta egipatske su vlasti konačno potvrdile da su otkrile drevnu kršćansku nekropolu iz grčko-rimskog doba...

«Operacija hvatanja krijumčara trajala je četiri mjeseca, a provodila ju je turistička policija. Okončana je hvatanjem kriminalaca koji su pokušali prokrijumčariti 484 drevne kovanice iz grčko-rimskog doba», rekao je egipatski ministar unutarnjih poslova u svojoj izjavi, javlja Nedjelja.ba.

„Turistička policija nadgledala je iskopinu četiri mjeseca. Čekali su sve dok banda nije dovršila iskopavanje, to jest dok nisu našli ono što su htjeli, a onda su uhvaćeni s plijenom u rukama“, rekao je pukovnik Mohamed Salah, član vijeća grada Abu Qurqasa, gdje se iskopina i nalazi.

Nekropola nije bila registrirana kao arheološko područje pa zato tu nije bilo ni osiguranja da ga čuva, rekao je Mostafa al- Waziri, glavni tajnik Vijeća za starine. Prema Waziriju, grobnice datiraju iz doba kada su kršćani bježali u južni Egipat iz većih gradova kako bi izbjegli represiju sve dok nisu priznati kao službena vjera. "Grobnica je možda dio neotkrivenog rada", dodao je.

Tijekom grčko-rimskog doba ljudi su bili zakopavani izvan grada zbog sanitarnih i vjerskih razloga. «Lopovi su otkrili jedan veliki arheološki grad iz vremena grčko-rimske ere, s puno izrezbarenih kamenih grobnica na području od dva kilometra puta 600 metara, a pronađeni su i stupovi, grčko-rimska crkva s nišom i križem», rekao je Salah.

Kako piše middleeasteye.net ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je sigurnosnu izjavu u kojoj navodi da otkriće uključuje crkvu od 100 metara s freskama na zidovima i grobnicama na tri razine.

Nalazište datira u drugo, treće i četvrto stoljeće.