Grob proroka Nahuma spašen od propadanja

Grob proroka Nahuma napokon je podvrgnut renoviranju nakon nekoliko desetljeća neuporabe i tragova koje je rat ostavio na ovoj drevnoj građevini.

Ono što je pravo čudo jest da ova drevna građevina još uvijek stoji, piše Nedjelja.ba.

Nahum je bio jedan od 12 tzv. „malih proroka“, a njegova knjiga u Bibliji nalazi se između Miheja i Habakuka. Prorokovao je pad Asirskog Carstva i njegova glavnog grada Ninive u živopisnom poetskom stilu.

Sam Nahumov grob smješten u gradu al-Qosh, samo 30 milja sjeverno od Mosula, bio je važno židovsko hodočasničko mjesto tisućama godina, a cijene ga također i kršćanske i muslimanske zajednice.

No, to se promijenilo 1948. kada je pritisak vlade natjerao Židove al-Qosha da napuste grad. Posljednjih više od 60 godina, grob je pao u zapuštenost.

U videu snimljenom 2014. građevina ne izgleda osobito sigurna da se u nju ulazi. Krhotine dijelova krova i zidova nalazile su se po podu, lukovi su počeli pucati, a mnogi potporni stupovi naginjati se.

Tomu je 2017. pristupila nevladina organizacija Restoration of Cultural Heritage (ARCH), te prikupila dovoljno novca kako bi spasila mjesto. Na njihovoj mrežnoj stranici nalazi se objašnjenje njihove misije koja je, kako kažu, očuvati važna povijesna i kulturna mjesta u područjima koja ne mogu izdvojiti potrebne resurse za pravilnu obnovu. Oni također navode svoje resurse: „Imamo stratege, uključujući i vojne stratege koji ne trepću tek tako. Imamo inženjere koji mogu reći: 'Zapravo ne morate birati između svoje nezamjenjive baštine i prihoda od rudnika bakra – može biti malo teže i vaša dobit može biti nešto manja, ali ako to učinite na pravi način, možete imati oboje'. Imamo odvjetnike koji rade s nama pro bono, jer mare za kulturu i civilizaciju te mještanima pomažu zaštititi što je njihovo. Imamo ekonomiste koji mogu pomoći u razvijanju strategija očuvanja baštine ili pomoći arheološkom projektu da se samofinancira. Imamo političke znanstvenike, arheologe, povjesničare, geografe, grafičke dizajnere, umjetnike i mnoge druge u našoj ekipi.“

U sklopu projekta, ARCH je ostvario partnerstvo s umjetničkom grupom GEMA koja svoje sjedište ima u Pragu. Oni su eksperti u očuvanju i rekonstrukcijipovijesnoga blaga. Početna stabilizacija mjesta dovršena je u siječnju 2018., ali očekuju da će trebati još tri godine prije nego što mjesto potpuno bude obnovljeno i mogne ponovno primati posjetitelje.