Jesu li arheolozi (ponovno) otkrili Emaus, mjesto gdje se Isus prvi put ukazao dvojici učenika

Arheolozi su možda otkrili mjesto važna događaja u Kristovu životu dok su otkapali masivne zidine, utvrde vezane za starozavjetni događaj...

Kopači su otkrili zidine stare oko 2 200 godina – dio helenističke utvrde, a izgradio ih je možda general Seleuk koji je pobijedio Judu Makabejca, poznatog židovskog vođu u središtu priče o Hanuki, piše Nedjelja.ba.

Izraelske novine pišu kako od 2017. francusko-izraelska ekspedicija kopa na Kiriath Yearimu – brdu s pogledom na prilaz Jeruzalemu, nekoliko kilometara zapadno od grada, pokraj vrata grada Abu Ghoš.

Mjesto je poglavito poznato po tomu što se ondje čuvao kovčeg saveza 20 godina, prije nego ga je kralj David, prema Bibliji, odnio u Jeruzalem.

Arheolog sa Sveučilišta Tel Aviv Israel Finkelstein i profesor biblijskih znanosti na College de France Thomas Römer sugeriraju kako brdo Kiriath Yearim i susjedni grad Abu Ghoš treba identificirati kao Emaus. On je igrao važnu ulogu u povijesti židovske pobune protiv helenističkog Seleukidskog Carstva, o kojoj piše u knjigama o Makabejcima. Juda Makabejac poražen je i ubijen 160. u bitci kod Elaze...

Ukoliko se sa Starog zavjeta prebacimo na Novi, znat ćemo kako se nakon uskrsnuća, upravo na ovomu potezu, odnosno na putu prema Emausu, Isus prvi put ukazao dvojici učenika. Prema evanđelju Sv. Luke, Emaus se nalazio oko 60 stadija (starogrčka mjera za dužinu) udaljen od Jeruzalema, odnosno više od 11 kilometara.

No, Benjamin Isaac, profesor emerit drevne povijesti sa Sveučilišta Tel Aviv, istaknuo je kako u blizini postoje barem dva druga mjesta koja imaju snažnu tvrdnju oko imena Emaus, što je vjerojatno bila grčka verzija hebrejske riječi hammah, ili vruće proljeće.

Prema pisanju Haaretza, tradicionalno, većina učenjaka identificirala je Emaus Isusova vremena s onim što je kasnije postao bizantski grad zvan Emmaus Nikopolis, smješten u dolini Ajalon blizu modernog raskrižja Latrun.

No, Emmaus Nikopolis je 25 kilometara udaljen od Jeruzalema, što je više nego dvostruko od udaljenosti koju spominje Luka.

Römer ističe kako postoje drevne tradicije koje povezuju Kiriath Yearim i Abu Ghoš s Emausom. „Barem se neki kršćani u prošlim stoljećima nisu slagali s Euzebijem i vjerovali su kako se Isusovo ukazanje dogodilo tamo, a ne u Emausu Nikopolisu. Zato su križari, još u 12. stoljeću, izgradili veličanstveno freskiranu crkvu Uskrsnuća u Abu Ghošu“, navodi se.

Označeno u