VELIKO OTKRIĆE Nova tehnologija ukazuje da je Torinsko platno staro dvije tisuće godina

Nova rendgenska analiza je preciznija i manje destruktivna od radiokarbonske analize, piše Aleteia.

Godine 1988. radiokarbonskim datiranjem Torinskog platna utvrđeno je da je relikvija za koju mnogi vjernici vjeruju da je Kristov pogrebni pokrov potječe prije oko 700 godina. Iako je studija sugerirala da pokrov nije autentičan, to nije umanjilo vjeru tisuća hodočasnika u Torino kako bi štovali relikviju. Sada je nova tehnologija za datiranje smjestila tkaninu u vrijeme Krista.

WAXS

Studiju je proveo dr. Liberato de Caro s talijanskog instituta za kristalografiju Nacionalnog istraživačkog vijeća u Bariju. Dr. de Caro je upotrijebio metodu poznatu kao "širokokutno raspršivanje X-zraka" ili WAXS , koja mjeri prirodno starenje lanene celuloze i pretvara je u vrijeme od proizvodnje.

Proces ima nekoliko ključnih značajki koje ga čine poželjnijim od radiokarbonskog datiranja, među kojima je i to da je potpuno nedestruktivan za uzorke. Nadalje, veličina uzorka potrebna za WAXS je mnogo manja, zahtijeva samo dio tkanine približno 0,5 mm x 1 mm.

Nedostatak kod analize ugljikom-14

U svom izvješću, objavljenom na web stranici talijanskog Odjela za kemijske znanosti i tehnologije materijala , de Caro je ukazao na nekoliko nedostataka u datiranju analizom ugljika-14 . Napomenuo je da se uzorci tekstila lako mogu kontaminirati tvarima koje bi mogle iskriviti rezultate. Napisao je:

„Plijesni i bakterije, koji koloniziraju tekstilna vlakna, te prljavštinu ili minerale koji sadrže ugljik, poput vapnenca, koji se lijepe na njih, u praznim prostorima između vlakana koji na mikroskopskoj razini predstavljaju oko 50% volumena, može biti tako teško potpuno eliminirati u fazi čišćenja uzorka, što može narušiti datiranje.”

De Caro je napomenuo da se tkanina može čak i obogatiti novim uzorcima Carbon-14. U ovom trenutku, postalo bi teško identificirati je li datiranje ugljika mjerilo izvornu tkaninu ili sloj ugljika koji se akumulirao tijekom vremena.

WAXS Datiranje

De Caro je objasnio da je WAXS metoda korištena na raznim uzorcima povijesnog tekstila za koje je dokumentirano da su stari od 3000. godine prije Krista do 2000. godine.

Postavio je Torinsko platno među ove uzorke i otkrio da najbolje odgovara komadu tkanine za koju se zna da potječe iz opsade Masade u Izraelu 55-74. godine.

Ako su točni, nalazi bi sugerirali da je pokrov nastao u vremenu kad je Krist živio, a to bi moglo značiti da je to doista bila Isusova pogrebna tkanina. Ipak, de Caro je savjetovao oprez, budući da je novi datum u suprotnosti s datiranjem analize Carbon-14 i to s velikom razlikom.

Dr. de Caro je predložio da WAXS analizu trebaju provesti drugi laboratoriji kako bi se potvrdili nalazi. U intervjuu za National Catholic Register rekao je:

“Tehnika datiranja pokrova rendgenskim zrakama nije destruktivna. Stoga se može ponoviti nekoliko puta na istom uzorku... bilo bi više nego poželjno imati zbirku rendgenskih mjerenja koju provodi nekoliko laboratorija, na nekoliko uzoraka, najviše milimetarske veličine, uzetih iz platna.”

Pelud

De Caro je također istaknuo neke uzbudljive elemente koji bi mogli pomoći u praćenju povijesti platna i njegovog dolaska s Bliskog istoka u Europu. Napomenuo je da su uzorci platna sadržavali uzorke peludi iz drevne regije Palestine, koja nije mogla potjecati iz Europe . Sam ovaj čimbenik sugerira da je Torinsko platno provelo dosta vremena na Bliskom istoku.

Označeno u