(VIDEO) Snimke novih otkrića kod najstarije crkve u kontinentalnoj Hrvatskoj

Na platou iznad rijeke Mrežnice, kraj sela Gornje Bukovlje, nalaze se ostaci utvrde.

Unutar njenih zidova leže temelji crkve iz 5. ili 6. stoljeća, koja je djelomično otkrivena 2012. godine, ekskluzivno donosi Croexpress.

 Nakon godina iščekivanja, arheolozi su prije oko godinu dana konačno dobili pristup mjestu kako bi nastavili svoj rad na otkrivanju tajni najstarije crkve u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Engleski filmaš Andrew Norris snimio je tom prilikom reportažu o ovom fascinantnom arheološkom nalazištu, a upravo je objavio najnovije snimke s nalazišta, koje ekskluzivno objavljujemo.

Arheolozi su prilikom posljednjih iskapanja otkrili prostoriju zvanu narteks, koja je izgrađena nakon crkve. To otkriće čini crkvu velikom – izračunali su da je dugačka 18 metara i široka 7,5 metara. Narteks je inače dio crkve u kojem su mogli misu slušati oni koji nisu bili kršteni. Osobito je zanimljivo što je ispod narteksa otkriven pod koji je oko 1000 godina stariji od njega, što znači da je ondje u brončano doba bila nečija kuća.

Otkriven je i dio građevine kraj crkve za koju arheolozi vjeruju da je značajna jer je u njoj možda živio netko vrlo važan. Zgrada je dugačka 8,5 m, a široka 5 m. U građevini izgrađenoj pokraj nje pronađeno je mnogo artefakata – uglavnom oružje i predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu poput noževa pa arheolozi vjeruju da je to mogla biti nečija radionica. Pronađene su strelice, nešto stakla i samo četiri novčića, što je neobično jer ih na ovakvim nalazištima obično ima puno. Pronašli su arheolozi i češalj izrađen od kosti, kakvi su bili u upotrebi u četvrtom i petom stoljeću.

Hrvatski arheolozi ovo iskapanje provode u suradnji s Institutom za arheologiju Sveučilišta u Grazu.

Pogledajte video prilog Andrewa Norrisa!