Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno

Dragi moji roditelji, nije neka tajna da svi provodimo puno vremena pred razno raznim ekranima: mobitelima, računalima, televizijom...

Ima to, naravno, svojih prednosti: povezanost i informiranost u svakom trenutku, zabavno je i opušta nas od svakodnevnog stresa. Ali svi ti ekrani su prava zamka: polako i sasvim nesvjesno postajemo ovisnici. Poneki uređaj je uvijek pri ruci, a obično istovremeno pratimo i nekoliko njih! Kako to digitalno doba i čuda tehnologije utječu na zajedničke trenutke s osobama koje su prisutne u našim životima, a posebice na trenutke koje provodimo s našom djecom? Često me zabrinjavalo to pitanje, ali svejedno sam i dalje trenutke sa svojim djetetom često provodila s računalom ili mobitelom pri ruci. Igramo se pa samo povremeno (čitaj: prečesto) provjerim novi e-mail, društvene mreže, nešto hitno za posao,... Moja kćer se nikad nije požalila na moje ponašanje, sve dok me jednog dana nije posramila.

Bila je to sasvim obična večer. Sjedile smo na podu i igrale "Čovječe, ne ljuti se!". I taman kad je igra bila najnapetija i trebalo se razriješiti pitanje tko će kome pojesti pijuna, a ja sam nestrpljivo čekala da moja suigračica baci kockicu, ona mi je mirno rekla da pričekam da provjeri e-mail. Uzela je moj stari mobitel (koji ne radi :D) i potpuno me ignorirala dok nije završila. Onda mi je rekla da mora samo nešto hitno odraditi pa ćemo nastaviti igru. A ja?Ja sam ostala začuđena i tužna vidjevši presliku svog ponašanja u odrazu djeteta. Djeca stvarno zatvaraju uši za savjet, ali dobro otvaraju oči za primjer. Samo što ovo nije bio primjer koji sam željela dati. Odmah sam krenula analizirati svoju "ovisnost" i shvatila da prečesto prekidam igru zbog mobitela i prečesto pričam s djetetom dok mi je pogled na računalu.

Velika studija koju je tvrtka AVG Technologies provela na preko 6,000 djece u dobi između 8 i 13 godina u Brazilu, Australiji, Kanadi, Francuskoj, UK, Njemačkoj, Češkoj i SAD-u, pokazala je da se 32 % djece osjeća nebitnima kad njihovi roditelji koriste mobitele za vrijeme jela, razgovora, gledanja televizije i igranja izvan kuće. Uz to, 54 % djece smatra da njihovi roditelji provode previše vremena na mobilnim telefonima. Djeca su također rekla da se moraju natjecati s tehnologijom za pažnju svojih roditelja.

Tony Anscombe iz tvrtke AVG Technologies je naglasio kako je važno da roditelji svojoj djeci budu dobri modeli jer i ona sve više koriste mobilne uređaje: "Budući da djeca počinju koristiti mobilne uređaje u sve ranijoj dobi, jako je važno da im kod kuće počnemo usađivati dobre navike. Djeca od nas uče o svemu ostalom, pa je prirodno da će tako biti i s korištenjem mobitela", izjavio je Anscombe, svjestan koliko roditeljima može biti teško odvojiti se od mobitela kod kuće.

Nadam se da će vas ovi retci preuzeti sa stranice missMAMA potaknuti, ne samo na razmišljanje, nego i na ozbiljno „uklanjanje“ ekrana barem dok komuniciramo i družimo se jedni s drugima u našim obiteljima. Jer djetinjstvo, radost i igre tako brzo prođu!

Pripremila: Paula Tomić/medjugorje-info.com